James Franco

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
James Franco

Franco in October 2010
Lair 19 April 1978 (umur 35)
Palo Alto, California, U.S.
Pakaryan Actor, director, author, screenwriter, producer, painter, model, musician
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

James Franco utawa James Edward Franco (lair 19 April 1978) yaiku aktor, sutradara, lan prodhuser saka Amérika Sarékat. Franco lair ing Palo Alto, California. [1]Dheweke mulai main film ing taun 1997, main ing film seri Freaks and Geeks lan main ing film-film nom-noman (remaja). [2]Dheweke tau menang entuk anugerah Golden Globe untuk bermain karakter tituler ing film James Dean, lan misuwur kanthi wateke ing film kapindho yaiku Spider-man. Taun 2006, Franco main ing telung filem Hollywood langsung, yaiku Tristan & Isolde, Annapolis, lan Flyboys.[3]

Franco wis diakui kaping pindhone ing karya dramatis lan komedhi sajroning proyek-proyek lan muncul ing medhia eklektik proyek wiwit taun 2000-an. Penampilane ing film 127 Hour ndadekake dheweke entuk nominasi kanggo akehing profil dhuwur pahargyan, kayata Academy Awards, Golden Globe, lan SAG Awards.

Kaluwarga[sunting | sunting sumber]

Parabane "Ted", James Edward Franco lair ing Palo Alto, California. Ibune, Betsy Lou (Verne née), yaiku panyair, panulis, lan editor, dene bapake, Douglas Eugene Franco, kerja ing lembaga non-profit lan parusahaan kontainer, kekarone ketemu nalika isih dadi mahasiswa ing Universitas Stanford.[4] Bapake Franco yaiku keturunan Portugis lan Swedia, lan ibune Franco yaiku wong Yahudi, katurunan imigran saka Rusia (jeneng kaluwargane wis kaubah saka "Verovitz" dadi "Verne").[5] Simbah putrine, Marjorie (Peterson) Franco, yaiku panulis kang nerbitake buku nom-noman diwasa. Simbah putri saka ibune, Mitzie (Levine) Verne, duwe Galeri seni Verne, yaiku galeri seni kang misuwur ing Cleveland, lan dadi anggota aktif ing Dewan Nasional Perempuan Yahudi.

Pangopenan kaluwarga Franco yaiku "akademis, liberal lan sekuler." Dheweke digedhekake ing California lan duwe adhi lanang loro, Tom lan Dave ("Davy"), adhi kang pungkasan uga dadi aktor. Amarga duwe kapinteran ing matematika, Franco magang ing Lockheed Martin. Franco kerep dikongkon bapake supaya entuk biji apik lan bisa kerja kanthi apik ing SAT-e.[6] Dheweke lulusan Sekolah]] Tinggi Palo Alto ing taun 1996, ing kana dheweke sinau drama. Nalika SMA, Franco dicekel amarga ngombe-ombe ing ngisor umur, grafiti lan lan melu kelompok kang nyolong wewangen desainer saka toko banjur didol marang kanca-kancane sekelas.

Sanajan idene kepingin dadi zoologi laut, Franco meneng-meneng kepingin dadig aktor, nanging wedi nolak. Dheweke kacathet ing University of California, Los Angeles (UCLA) ing jurusan basa Inggris, nanging ora tutug ing taun pisanane amarga nglawan kapenginane wong tuwane. Kanggo ngoyak karire minangka dadi aktor, dheweke kudu ngenteni rong taun kanggo audisi.[7] Franco malah milih njupuk pelajaran akting karo Robert Carnegie ing West Playhouse. Nalika iku, Franco kerja tengah wengi ing McDonald kanggo nguripi awake dheweke amarga wong tuwane ora gelem nyekolahake. Dheweke yaiku vegetarian nalika kerja ing kana. Nalika kerja ing pembentukan, ing kelas aktinge, dheweke bekalan sinau aksen ing pelanggan.

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Film
Taun Irah-irahan Minangka Katrangan
1998 1973 Greg TV film
1999 To Serve and Protect Matt Carr TV film
1999 Never Been Kissed Jason Way
2000 At Any Cost Mike
2000 If Tomorrow Comes Devin
2000 Whatever It Takes Chris
2001 Mean People Suck Casey
2001 Some Body Apartment guy 3 Uncredited
2001 James Dean James Dean TV film
''Broadcast Film Critics Association Award for Best Actor in Television Film
Golden Globe Award for Best Actor – Miniseries or Television Film
Nominasi—Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie
Nominasi Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Miniseries or Television Movie
2002 Blind Spot Danny
2002 Mother Ghost Skateboarder guy
2002 Sonny Sonny Phillips limited release
2002 City by the Sea Joey Nominasi—Chlotrudis Award for Best Supporting Actor
2002 Spider-man Harry Osborn
2002 Deuces Wild Tino
2003 The Company Josh
2004 Spider-Man 2 Harry Osborn
2005 The Ape Harry Walker Direct-to-video
2005 The Great Raid Captain Prince
2005 Fool's Gold Brent Also writer and director
2006 Grasshopper Travis Short film
2006 Tristan & Isolde Tristan
2006 Annapolis Jake Huard
2006 The Wicker Man (2006 film) Bar guy No.1
2006 Flyboys Blaine Rawlings
2006 The Dead Girl Derek
2006 The Holiday Himself Uncredited
2007 Spider-Man 3 Harry Osborn / New Goblin Nominasi—Saturn Award for Best Supporting Actor
Nominasi—MTV Movie Award for Best Fight (karo Tobey Maguire)
2007 Knocked Up Himself Uncredited
2007 In the Valley of Elah Sergeant Dan Carnelli
2007 Finishing the Game Dean Silo/"Rob Force"
2007 An American Crime Andy
2007 Interview Boyfriend on phone
2007 Camille Silas Parker
2007 Good Time Max Max Verbinski Also writer and director
2008 Pineapple Express Saul Silver Nominasi—Detroit Film Critics Society Award for Best Supporting Actor
Nominasi—Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Musical or Comedy
Nominasi—MTV Movie Award for Best Comedic Performance
Nominasi—MTV Movie Award for Best Fight
2008 Nights in Rodanthe Dr. Mark Flanner Uncredited
2008 Milk Scott Smith Broadcast Film Critics Association Award for Best Cast
Independent Spirit Award for Best Supporting Male
Nominasi—Broadcast Film Critics Association Award for Best Supporting Actor
Nominasi—MTV Movie Award for Best Kiss
Nominasi—Satellite Award for Best Supporting Actor – Motion Picture
Nominasi—Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
2010 Shadows & Lies William Vincent
2010 Date Night Thomas Tripplehorn/ Felton
2010 Eat Pray Love David
2010 Howl Allen Ginsberg
2010 127 Hours Aron Ralston Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Actor
Independent Spirit Award for Best Male Lead
Indiana Film Journalists Association Award for Best Actor
Las Vegas Film Critics Society Award for Best Actor
New York Film Critics Online Award for Best Actor
Santa Barbara International Film Festival Award for Outstanding Performance
Utah Film Critics Association Award for Best Actor
Nominasi—Academy Award for Best Actor
Nominasi—BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
Nominasi—Broadcast Film Critics Association Award for Best Actor
Nominasi—Chicago Film Critics Association Award for Best Actor
Nominasi—Detroit Film Critics Society Award for Best Actor
Nominasi—Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama
Nominasi—Houston Film Critics Society Award for Best Actor
Nominasi—Online Film Critics Society Award for Best Actor
Nominasi—Phoenix Film Critics Society Award for Best Actor
Nominasi—San Diego Film Critics Society Award for Best Actor
Nominasi—Satellite Award for Best Actor – Motion Picture Drama
Nominasi—Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
Nominasi—St. Louis Gateway Film Critics Association Award for Best Actor
Nominasi—Toronto Film Critics Association Award for Best Actor
Nominasi—Washington D.C. Area Film Critics Association Award for Best Actor
2011 The Green Hornet Danny "Crystal" Clear Cameo uncredited
2011 Your Highness Fabious
2011 The Broken Tower Hart Crane Also director, writer, editor and producer
2011 Rise of the Planet of the Apes Will Rodman post-production
2011 In Praise of Shadows[8] William Vincent post-production
2012 The Stare Tyrone post-production.
Franco is also producing
2012 Cherry Filming
2013 Oz: The Great and Powerful Oz Filming starts in July
Series television
Taun Irah-Irahan Minangka Katrangan
1997 Pacific Blue Brian
1999 Profiler Stevie
19992000 Freaks and Geeks Daniel Desario
2001 The X-Files Officer No.2
20092011 General Hospital Franco
2010 30 Rock Himself Episode: "Klaus and Greta"

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Commire, Anne; Gale Research Company (1985). Something about the Author, Volume 38. Gale Research. p. 77. ISBN 0810300710.
  2. ^ (en)Wolfson, Jill (September/October 2009). "Penciling in a Career".Stanford Magazine Retrieved December 6, 2010.
  3. ^ (en)Anderson, Sam. "The James Franco Project" New York, July 25, 2010.
  4. ^ (en)Spevack, Violet (January 31, 2002). "Cavalcade". Cleveland Jewish News Retrieved December 28, 2010.
  5. ^ (en)Spevack, Violet (October 23, 2009). "Cavalcade 10/23". Cleveland Jewish News Retrieved December 28, 2010.
  6. ^ (en)James Franco" Inside the Actors Studio December 7, 2010
  7. ^ (en)Posner, Michael (August 5, 2008). "Top of the food chain". The Globe and Mail (Canada) Retrieved August 8, 2008.
  8. ^ Fleming, Michael. "James Franco to star in 'Shadows'", Variety, June 8, 2009. diaksès tanggal November 26, 2009. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=James_Franco&oldid=831371"