Jambu kluthuk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jambu kluthuk
Woh jambu kluthuk
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
ordo: Myrtales
kulawarga: Myrtaceae
Subkulawarga: Myrtoideae
Suku: Myrteae
Genus: Psidium
Species: P. guajava
Jeneng binomial
Psidium guajava
L.

Jambu kluthuk (Psidium guajava) iku tanduran tropis sing asalé saka Brazil, disebaraké ing Indonésia liwat Thailand. [1]. Jambu kluthuk wohé werna ijo kanthi daging woh werna putih utawa abang lan rasané kecut-legi. Woh jambu kluthuk ditepungi ngandhut akèh vitamin C.[1]. Kasebaré jambu wiji kajaba ing Indonèsia kanthi tekan ing Asia Selatan, India lan Srilangka [2]. Jambu biji kalebu tanduran perdu lan nduwéni akèh pang lan ranting; bonggol wité atos[2]. Permukaan kulit jaba wit jambu wiji wernané coklat lan lunyu [2]. Yèn kulit kayu jambu wiji kuwi dioncèki, bakal katon permukaan bonggolé kayu kang isih teles[2]. Bentuk godhongé kang umum coraké bundher endhog kanthi ukuran kang rada gedhé[2]. Kembangé cilik-cilik, wernané putih lan methungul saka walike kèlèk godhong[2]. Tandhuran iki bisa urip kanthi subur ing dhaérah dataran endhèk kanthi ing kadhuwuran 1200 mèter ing sadhuwuré dhasar segara[3]. Ing umur 2-3 taun jambu wiji wis wiwit awoh [3]. Wijiné akèh lan ana ing daging wohé [3].

Kembangé[sunting | sunting sumber]

Ora patia akèh ngandhut tanin[3].

Godhong[sunting | sunting sumber]

Godhong jambu wiji tua jebulé ngandhut manéka komponen kang khasiat kanggo ngatasi penyakit demam berdarah dengue (DBD) [4]. Klompok senyawa tanin lan flavonoid kang dinyatakaké minangka quersetin ing sajroning ekstrak godhong jambu biji bisa ngambat aktivitas enzim reverse trancriptase kang artiné ngambat tumbuhé virus intiné RNA [4]. Jambu biji uga ngandhut zat liyané, kajaba tanin, yaiku [2]:

Kultivar[sunting | sunting sumber]

Bagéyan wiji sing gampang ditepungi saka jambu kluthuk

Sapérangan jinis/kultivar jambu kluthuk ditepungi ing Indonésia, sebagéyan ditepungi kawit biyèn, sebagéyan arupa introduksi saka negara liya.

Jambu pasarminggu
Jambu pasarminggu duwé rong varian: daging woh putih lan abang. Sing dagingé putih, ditepungi minangka jambu 'susu putih', luwih disenengi amarga rasané legi, daging wohé rada kandel, lan teksturé lembut. Sing daging wohé abang kurang disenengi amarga wohé cepet bosok lan rasané kurang legi. Kulit wohé tipis werna ijo semu kuning yèn mateng. Wangun wohé rada lonjong kanthi bagéyan pucuk mbulat, éwadéné bagéyan bongkot luncip. Jambu pasarminggu arupa ras lokal.
Jambu australia
Jambu kluthuk Australia diintroduksi saka Australia. Kekhasané yaiku godhongé werna abang semu ungu. Senadyan wohé bisa dipangan, biasané wong nandur ing pekarangan luwih seneng didadèkaké tetanduran hias. Wohé legi yèn wis mateng, nanging tawar yèn durung mateng.
Jambu sukun
Tembung "sukun" ateges "ora ana wijiné". Jambu variétas unggul iki pancèn ora duwé wiji; menawa ana mung 2-3 wiji. Daging wohé putih rada kuning kanthi rasa legi rada kecut. Teksturé rada atos, renyah, lan aromané wangi. Wangun wohé mèmper apel, kanthi ukuran dawa antarané 4-5 cm. Kulit wohé yèn mateng wernané ijo rada putih. Jambu sukun bisa prodhuksi terus-terusan saksuwéné setaun, senadyan rélatif sithik. Senadyan mangkono, jinis jambu iki rélatif tahan marang serangan ama lan penyakit.
Jambu bangkok
Jambu bangkok arupa sebutan kanggo jambu kluthuk kanthi woh sing gedhé. Sapérangan pancèn diintroduksi saka Thailand. Salah sijiné yaiku 'jambu sari'. Wangun wohé bulet sampurna kanthi garis tengah watara 10cm. Ukuran woh mentahé luwih gedhé tinimbang nalika mateng.

Panangkaran[sunting | sunting sumber]

Woh jambu wiji didol ing kranjang (bongsang)

Jambu bisa ditangkaraké kanthi wiji. Senadyan mangkono, panangkaran kanthi cara iki ora disenengi amarga tuwuhé suwé anggoné diwasa lan uga bakal owah sipat saka indhuké. Panangkaran sing saiki dilakokaké yaiku kanthi cara vegetatif, khususé kanthi cara cangkok.


Kagunan[sunting | sunting sumber]

Kagunan non-pangan[sunting | sunting sumber]

Godhong jambu kluthuk ditepungi minangka bahan obat tradhisional kanggo watuk lan diare. Jus jambu kluthuk "bangkok" uga dianggep duwé kasiyat kanggo mbantu sarasing panandhang demam berdarah dengue.

Keséhatan[sunting | sunting sumber]

Paédahé pektin kuwi mudhunaké kolesterol kanthi cara ngiket kolesterol lan asam empedu ing awak uga biyantu ngetokaké [5]. Penelitian kang dilakoni Singh Medical Hospital and Research Center Morrabad, India, nunjukaké yèn jambu wiji dapat menurunkan kadar kolestreol total dan trigliserida darah serta tekanan darah pada penderita hipertensi [5].

Jambu wiji mateng lan mengkal 3 dikumbah kanthi resik [5]. Jambu kang wis mateng diblènder kanthi alus banjur disaring saèngga èntuk jus jambu biji[5]. Jus jambu wiji diombé kaping 3 sedina kanthi DBD mari. Woh kang mengkal dipangan langsung karo kulité[5]. Wiji woh ora perlu dipangan[5].

6 lembar godhong jambu wiji dikumbah kanthi resik banjur ditumbuk sinambi diwènèhi 1 cangkir banyu mateng, peres, ombé banyuné [5].Cukup kanggo diombé kaping 2 sedina [5]. Ombé banyu peresané [5]. Lakoni saben dina kanthi teratur, kanthi mari [5]

8 lembar godhong jambu wiji dikumbah kanthi resik banjur digodhog nganggo 1,5 liter air [5]. Ombé banyu peresané kaping 3 kali sedina [5].

Siapaké oyot godhong jambu wiji sacukupé lan godhong jambu 10 lembar [5]. Kethok-kethok oyot lan godhongé, kumbah kanthi resik lan godhog nganggo banyu sacukupé kanthi 20 menit ing suhu 90 derajat Celsius[5]. Saringan saka banyuné mau banjur diombé sacukupe kanthi teratur nganti keluhan ilang[5].

3 pucuk godhong jambu wiji dikumbah, mamah nganthi lembut[5]. Tempelaké ing tatu [5]. Kandhutan astringent-né bisa ngendhegaké perdarahan[5].

2 genggem godhong jambu wiji nom lan 7 lembar godhong suruh dikumbah, godhog karo sagelas banyu, saring[5]. Entèni supaya adhem banjur diombé [5]. Cukup kanggo diombé ping 2 sedina [5].

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id) [Sofyan Tsauri. 2005. Ramuan Tradisional Madura. Jakarta:Penebar Swadaya]
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w (id) diundhuh tanggal 30 Mei 2011
  3. ^ a b c d (id) diundhuh tanggal 28 Mei 2011
  4. ^ a b (id) diundhuh tanggal 30 Mei 2011
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u (id) [1]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  • Budidaya Jambu Kluthuk saka IPTEKnet (1) (2)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jambu_kluthuk&oldid=822115"