Jaman wesi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Payon paeninggalan Jaman wesi ing Hampshire, Britania Raya

Cithakan:Sejarah manungsa lan prasejarah Jroning arkéologi, Jaman wesi iku sawijining tahap perkembangan budaya manungsa nalika panggunaan wesi kanggo gawé piranti lan sanjata dominan banget. Panggunaan bahan anyar iki, jroning masyarakat kerep nyakup owah-owahan jroning praktèk tetanèn, kapercayan agama, lan gaya seni, senadyan ora tansah kaya mangkono.

Jaman wesi iku periode utama pungkasan jroning sistem telung jaman kanggo klasifikasi masyarakat prasejarah, sing didhisiki déning Jaman Prunggu. Wektu lumaku lan kontèks jaman iki béda-béda, gumantung marang negara utawa wilayah géografis. Sacara klasik, Jaman wesi dianggep diwiwiti ing Jaman Kegelapan Yunani ing abad kaping-12 SM lan Wétan Tengah Kuna, abad kaping-11 SM ing India, lan antara abad kaping-8 SM (Éropah Tengah) lan abad kaping-6 SM (Éropah Lor) ing Éropah. Jaman wesi dianggep rampung kanthi bangkité kabudayan Hellenisme lan Kakaisaran Romawi, utawa Jaman Tengahan wiwitan jroning kasus Éropah Lor.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jaman_wesi&oldid=833189"