J.E. Tatengkeng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jan Engelbert Tatengkeng
J.E. Tatengkeng

Perdana Menteri Negara Indonesia Timur ke-4
Mangsa jabatan
27 Desember 1949 – 14 Maret 1950
Présidhèn Tjokorda Gde Raka Soekawati
Didhisiki déning Ide Anak Agung Gde Agung
Diganti déning D P Diapari

Miyos 19 Oktober 1907
Cithakan:Bendera belanda Kolongan, Sangihe, Sulawesi Utara, Hindia Belanda
Tilar donya 6 Maret 1968 (umur 60)
Flag of Indonesia.svg Ujung Pandang, Sulawesi Selatan, Indonesia
Kabangsan Indonesia
Profèsi Penyair
Agami Kristen

Jan Engelbert Tatengkeng utawi JE Tatengkeng utawi Oom Janingkang ingkang miyos wonten ing Kolongan, Sangihe, Sulawesi Utara, Hindia Belanda ing tanggal 19 Oktober 1907 lan séda ing Ujung Pandang, Sulawesi Selatan, Indonésia ing tanggal 6 Maret 1968 inggih punika kalebet salah satunggaling sastrawan ing Indonésia ingkang kalebet pujangga énggal sareng kaliyan Sutan Takdir Alisyahbana, Amir Hamzah, Sanusi Pane, Armijn Pane, lan sanes-sanesipun. Menawi dipuntandhingaken kaliyan kanca- kanca pujangga sanesipun, J.E. Tatengkeng utawi ingkang asring dipunceluk Oom Jan punika gadhah khas piyambak, inggih amargi piyambakipun punika pujangga Kristen ingkang asring nampilaken sisi religi wonten ing karya- karyanipun. Salah satunggaling karyanipun ingkang sanget misuwur inggih punika buku kempln puisi kanthi irah-irahan "Rindu Dendam" ingkang ngewrat 32 sajak asiling karyanipun.

Biografi[sunting | sunting sumber]

J.E. Tatengkeng kalebet tiyang ingkang bejo saged sekolah ing zaman punika. Piyambakipun miwiti pendhidhikanipun ing satunggaling sekolah Walanda, HIS, ing Manganitu. Piyambakipun lajeng nerasakne sekolah ing Christelijk Hogere Kweekschool utawi Sekolah Menengah Tinggi Pendidikan Guru Kristen ing Solo, Jawa Tengah.[1]. Nalika sinau ing sekolah punika, J.E. Tatengkeng wiwitan kenal kaliyan "Tachtigers", salah satunggaling aliran kesusatraan Walanda ingkang ugi dipunsebat dados aliran angkatan 80- nan. [2] Aliran kasebat ingkang salajengipun saged paring pangaribawa dhateng asiling karyanipun. Ananging amargi wonten saperangan bageyan saking aliran kasebat ingkang boten dipunsarujuki dening piyambakipun, J.E. Tatengkeng lajeng nyampuraken aliran kasebat kaliyan gambaran alam. Kejawi dados penyair, J.E. Tatengkeng ugi dados satungaling negarawan. Piyambakipun sampun nate dados Perdana Menteri Nusa Tenggara Timur kaping sekawan ing tanggal 27 Desember 1949 - 14 Maret 1950. Kegiyatan sanesipun saking J.E. Tatengkeng piymbakipun ugi dados aktivis ing dunya pendhidhikan. Piyambakipun dados guru lan nate dados kepala sekolah ing dhaerah ing papua, ugi kecathet dados salah satunggaling ingkang ndhirikaken Fakultas sastra Universitas Hassanuddin Ujung Pandang utawi Makassar.

Bibiliography[sunting | sunting sumber]

Buku kempalan puisi[sunting | sunting sumber]

  • "Rindu Dendam". 1934. Solo: Chr. Derkkerij
  • "Jawi" (Ngewart 32 buah sajak)

Puisi[sunting | sunting sumber]

Puisi ingkang kapacak wonten ing majalah Pujanga Baru:

  • "Hasrat Hati"
  • "Anak Kecil"
  • "Laut"
  • "Beethoven"
  • "Petang"
  • "Alice Nahon"
  • "O, Bintang"
  • "Gambaran"
  • "Sinar dan Bayang"
  • "Katamu Tuhan"
  • "Sinar di Balik"
  • "Willem Kloos"
  • "Tangis".

Puisi ingkang kapacak wonten ing majalah sanesipun:

  • "Anak Kecil"
  • "Penumpang kelas 1"
  • "Gadis Bali"
  • "Aku Berjasa"
  • "Gua Gaja"
  • "Cintaku"
  • "Ke Balai"
  • "Mengheningkan Cipta"
  • "Sekarang Ini"
  • "Aku dan Temanku"
  • "Sinar dan Bayang"
  • "Kepada Dewan Pertimbangan Kebudayaan"
  • "Aku Dilukis"
  • "Sang Pemimpin (Waktu) Kecil"
  • "Bertemu Setan".

Prosa[sunting | sunting sumber]

  • "Datuk yang Ketularan"
  • "Kemeja Pancawarna"
  • "Prawira Pers Tukang Nyanyi"
  • "Saya Masuk Sekolah Belanda"
  • "Sepuluh Hari Aku Tak Mandi".

Drama[sunting | sunting sumber]

  • "Lena". Sulawesi. No. 1. Tahun 1. 1958

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1] Biografi Jan Engelbert Tatengkeng (dipunundhuh tanggal 24 Januari 2013)
  2. ^ (id)[2] Jan Engelbert Tatengkeng (dipunundhuh tanggal 24 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=J.E._Tatengkeng&oldid=835969"