Iwak teri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak teri/bilis
Kawanan ikan teri
Klasifikasi èlmiah
krajan: Hewan
filum: Kordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Clupeiformes
kulawarga: Engraulidae
Genera

Amazonsprattus
Anchoa
Anchovia
Anchoviella
Cetengraulis
Coilia
Encrasicholina
Engraulis
Jurengraulis
Lycengraulis
Lycothrissa
Papuengraulis
Pterengraulis
Setipinna
Stolephorus
Thryssa

Iwak teri (uga diarani iwak bilis) yaiku saklompok iwak segara kang ukuran awaké cilik. Iwak teri kalebu famili Engraulidae. [1]Famili iki nduwéni arupa jinis iwak teri kang werna-werna uga corak awaké.[1]Ana kang wernané perak rada ijo lan biru.[1]Sanajan ana uga anggota Engraulidaei kang dawané nganti 23 cm, iwak teri dawané kurang luwih 5 cm.[1] Moncongé bundhel kanthi untu kang cilik lan landhep ing rahangé. Iwak teri mangané plankton.[1] Ing dhaerah sakupengé Selat Malaka lan Segara Cina Kidul, iwak teri biyasa digoreng lan dipangan karo sambel lan sega anget utawa sega lemak. [1]Iwak teri uga dialuské lan digawé glepung.[1]Ing Vietnam, saus iwak nước mắm kang dadi simbol negara iku digawé saka bahan dhasar iwak teri.[1] Iwak teri urip nggrombol utawa koloni ing segara.[1]

Iwak teri ngandhut kalsium. Kalsium yaiku salah sawijining zat kang bisa nggawé sehat balung lan untu.[2] Saliyané kalsium, iwak teri uga ngandhut fluor lan senyawa CaF2 kang cacahé akéh. [2]Iwak teri bisa dipangan langsung karo eriné.[2] Iwak teri jengki utawa Stolephorus insularis nduwéni akéh manfaat kanggo kaséhatan.[2] Zat gizi kang ana ing iwak teri gampang rusak mulané kudu disimpen kanthi cara diasinké. [2]Kalsium kang ana ing iwak teri apik kanggo ncegah osteoporosis utawa balung kang kropos.[2] Iwak teri kalebu sumber kalsium kang ora gampang netral yèn kena banyu.[2] Saliyané iku fluor uga apik kanggo kasehatan untu. [2]Fluor kena kanggo ncegah karies lan untu kang bolong-bolong.[2]Fluor bakal nduwéni reaksi karo hidroksi apatit kang ana ing email untu lan dadi senyawa fluor apatit kang bisa luwih tahan karo asam.[2] Kanthi mengkono untu ora gampang kena karies.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)regional.kompas.com(dipunundhuh tanggal 12 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)resepmasakanindonesia.idcc.info(dipunundhuh tanggal 12 Juni 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_teri&oldid=830566"