Iwak setan (Black Ghost)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ulam black ghost

Ulam Black Ghost (Apteronotus albofrons) utawi ingkang wonten ing Indonesia kawéntar kanthi nama ulam sétan kalebet satunggaling iwak hias. Ulam menika asalipun saking Sungai Amazon, Brazil, Amerika Selatan. Ananging wonten ugi ingkang wastani bilih ulam black ghost menika. Ulam menika asalipun saking Sungai Amazon, Rio Paraguay, Brazil, Peru, Ekuador, Venezuela, lan Guyana. Ulam menika gadhah bentuk awak ingkang pipih (tipis) kanthi dawa kirang langkung 66 cm dumugi 48 cm. Warni awakipun saking biru, ungu tua, dumugi radi ireng. Ingkang unik saking ulam menika inggih corèngan warni putihingkang wonten ing dawaning bagéyan dorsal (wiwitan saking sirah dumugi dorsal tengah) saha kalih garis kanthi warni putih wonten ing buntut lan nyawijinipun sirip dada kaliyan sirip weteng [1].

Ulam menika kalebet ulam pendamai. Ukuran awakipun saged 50 cm kanthi dawa rata-rata kirang langkung 35 cm. Adhedhasar bentuk awakipun ulam setan menika kagolong dhateng ulam pisau (Knifefishes), inggih menika golongan ulam kados pisau ingkang lébar bagéyan sirah lan awak lajeng ngruncing ing bageyan weteng. Ulam black ghost ugi kagolong dhateng electic fishes inggih menika ulam ingkang saged ngasilaken listrik. Ulam menika saed ngasilaken listrik andhap (< 1V/cm) kanthi frekuensi medan listrik 0.1 - 10 kHz. Listik menika kaginakaken kanggé ngenali objek sekitar lan kanggé komunikasi kaliyan ulam listrik sanèsipun. Saénipun ulam menika boten dipunpiara kaliyan ulam ingkang ngasilaken listrik sanèsipun [2].

Ulam black ghost remen kaliyan papan ingkang lunak lan cenderung asam, ananging saged ugi gesang wonten toya ingkang macem-macem. Ulam black ghost ugi milih panganan kanthi jinis tartamtu, lan saged mangan pakan ingkang garing, beku ugi panganan urip. Ananging ulam sétan menika langkung remen kaliyan pakan cacing rambut.

Miara induk[sunting | sunting sumber]

Bedanipun ulam setan ingkang jantan kaliyan betina menika saged katingal saking jarak antawisipun tutuk kaliyan tutup insang. Menawi ulam jantan menika jarakipun langkung dawa katandingan kaliyan ulam betina. Ulam jantan langkung langsing katimbang ulam betina ingkang gadhah bentuk weteng gendhut. Induk ulam black ghost saged mateng endos menawi sampun umur kirang langkung satunggal taun kanthi dawa 15 cm.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], black ghost - itfishing (dipun-akses tanggal 01 November 2012).
  2. ^ [2], black ghost - o fish(dipun-akses tanggal 04 November 2012).