Iwak pelangi abang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak pelangi merah
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Atheriniformes
kulawarga: Melanotaeniidae
Genus: Glossolepis
Species: G. incisus
Jeneng binomial
Glossolepis incisus

Iwak pelangi abang ( Glossolepis incisus ) menika iwa toya tawar ingkang gesang endemik ing Tlaga Sentani Papua. Wonten ing manca ulam menika kawéntar kanthi nama Red rainbowfish, Irian Jaya rainbowfish ugi Salmon red rainbowfish.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Ulam menika sampun kawéntar ing Eropa minangka ulam hias akuarium. Ulam menika kaping pisanan dipuntepangaken dening Max Weber ingkang nglampahi èkpedisi Papua Barat saking taun 1890 dumugi 1900. Nalika taun 1973, A. Wermer, Jr saking Munich lan E. Frech saking memmingen, Jerman ngempalaken spesimen gesang nalika nglampahi panalitèn wonten ing Jawa, Sulawesi, lan Papua Kulon. Tiyang kekalih menika mendhet ulam ingkang mawarni-warni kondur dhateng Eropa kelebet Incisus Glossolepis [1].

Nalika taun 1996, ulam pelangi abang menika kadaftar ing Redlist IUCN minangka spesies ulam ingkang pikanthuk ancaman punah kanthi status rentan (vulnerable A2ce). Kinten-kinten populasi ulam menika mangandhap amargi kompetisi panganan lan habitat pemijahan kaliyan ulam introduksi ingkang dipunpanggihaken ing tlaga menika kados mata abang, iwak tambakan, nila, nilem, iwak gabus, iwak sepat siam, iwak mas. Kejawi menika amargi mandhapipun kualitas lingkungan perairan Tlaga Sentani [2].

Jinis[sunting | sunting sumber]

Sakmenika dipunpanggihaken wonten 4 spesies jinis enggal inggih menika :

  1. Melanotaenia arguni utawi Pelangi Arguni. Ulam jinis menika kagungan warni coklat ing bagéyan dorsal lan putih wonten ing bagéyan ngandhaping awak. Kejawi menika, warni abu-abu nyebar ing sedaya bagéyan siripipun.
  2. Melanotaenia urisa utawi Pelangi Urisa. Sisik ing bagéyan nginggil ulam menika kagungan warni coklat lajeng sirip pektoralipun menika bening. Awakipun ulam menika dipunhias kaliyan wolung garis coklat. Spesiès menika asalipun saking ilining lan genangan toya ingkang tawar.
  3. Melanotaenia veoliae utawi Pelangi Veolia. Salah satunggal ingkang khas saking jinis menika wontenipun noktah jambon ing wingkinging mata. Ciri sanes, sirip saha anal kagungan warni abang dipunpisah warni [[biru. Melanotaenia veoliae dipunpanggihaken wonten ing Lèpèn Gebiase, lèpèn ingkang mapan wonten 14 kilometer sakiduling Wanoma, Arguni ngandhap. Lèpèn Gebiasi menika sumberipun saking toya karst.
  4. Melanotaenia wanoma Pelangi Wanoma . Jinis ingkang menika kapanggihaken wonten ing Lepen Wermura, 16 kilometer kidul Wanoma, Arguni ngandhap. Bagayen nginggil awakipun kagungan warni coklat, tutup insang warni emas, sirip dorsal lan anal saha kuncup sirip warni abang. Habitat Pelangi Wanoma kaliran toya kristalin saking barisan pegunungan karst Kaimana[1]

Panganan[sunting | sunting sumber]

Ulam pelangi abang menika kalebet kéwan omnovora ingkang mangan menapa kemawon ingkang wonten ing habitatipun.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 19 November 2012).
  2. ^ [2], Ikan Pelangi merah di Danau Sentani (dipun-akses tanggal 19 November 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_pelangi_abang&oldid=835486"