Iwak koi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak Koi

Iwak koi kalebu iwak hias kang akèh sing seneng.[1] Sakliyané ngopèni minangka hobi, iwak koi uga isa didadèkaké bisnis kang apik.[1] Iwak koi asalé saka iwak mas.[1] Iwak iki yaiku iwak nasional negara Jepang.[1] Ing negara Jepang iwak koi dianggep minangka iwak Déwa.[1] Ing negara Jepang koi disebut kai kang artiné iwak berwarna.[1] Akèh vèrsi kang ngrembaka ngénani asal mausul koi.[1] Salah sijiné yaiku asalé saka Persia, banjur digawa ing Jepang dening wong Cina ngléwati daratan Cina lan Korea.[1] Koi saka Jepang pertama kali di eksport marang San Fransisco, Amerika Serikat (1938).[1] Bibar iku banjur dikirim marang Hawai (1947), Kanada (1949), lan Brasil (1953).[1] Wondéné mlebu Indonesia ditaksir kira-kira taun 1981-1982 digawa déning Hany Moniaga, hobiis kang manggon ana ing Cipanas, Cianjur, Jawa Barat.[1] Déwéké banjur ngembangaké ternak koi kang jeneng Leon lan Leonny.[1]

Jenis Iwak Koi[sunting | sunting sumber]

Jenis Iwak Koi

Jenis utawa kelompok iwak koi miturut pola lan variasi werna kapérang dadi 4.[2] yaiku:

Werna Tunggal

Jeneng Iwak Variasi werna awak
Shiromuji Putih
Benigoi, Higoi, Akagoi Kabeh abang
Kigoi Kuning
Kingoi Keemasan
Gingoi Putih Keperakan
Karasugoi, Sumigoi Kabeh ireng


2 Werna

Jeneng iwak Variasi werna awak
Kohaku Awak werna putih kanti werna abang nutupi sebagian geger
Tancho-kohaku Putih-abang, ndase belang
Shiro-bekko Putih belang ireng
Shiroutsuri ireng belang putih
Ki Utsuri Ireng belang kuning
Hi utsuri Ireng belang abang
Aka-bekko Abang belang ireng
Asagi Biru-Abang


3 Werna

Jeneng iwak Variasi werna awak
Taisho-sanshoku Werna awak putih kanti corak werna abang, tapi campur karo ireng
Showa-sanshoku campuran antarane ireng, abang, lan putih ing sekabehane awak


4 Werna utawa luwih

Jeneng iwak Variasi werna awak
Goshiki 5 werna

Cara ternak iwak koi[sunting | sunting sumber]

  • Milih iwak koi kang apik (berkuwalitas)

Kang perlu digatèkaké sakjroné milih iwak koi yaiku:

  1. Bentuk awak (lurus, bunder ananging ora terlalu lemu).[3]
  2. Gayané renang (tenang kandang nglenggak-nglenggok kanti imbang).[3]
  3. Warna lan pola warna (cemerlang, jelas).[3]
  4. Keséhatan (aja milih koi kang lemes).[3]
  5. Ora gelem obah lan senengé ana ing duwur terus).[3]
  • Nyiapaké blumbang kang trep

Blumbang kanggo iwak koi kudu resik, kanggo bentuké isa persegi panjang utawa bundér.[4] Sing penting aja lali gatékaké kuwalitas banyu, yaiku kudu 24-26 derajat celsius.[4] pH 7,2 - 7,4.[4] Kandutan karbon dioksida maksimal 10 pp, dan kandutan nitrit maksimal 0,2.[4]

  • Pakan

Pakan kang diwènèhaké bakal ngaruh kanggo tampilan werna iwak koi.[4] Pakan kang apik kanggo iwak koi yaiku pakan kang akèh ngandut protèin héwani lan nabati lan nduwèni multivitamin. Kebutuhan pakan iwak koi yaiku 3-5 saka jumlah bobot iwak.[4]

  • Penyakit

Iwak koi kalebu iwak kang ora tahan banting.[5] Mula saka iku rentan saka pira-pira penyakit.[5] Kang kerep dikeluhaké dening para peternak iwak koi yoiku infeksi jamur. Anata jamur kang kerep nginfeksi yaiku:

  1. Saprolegnia
  2. Branchiomycosis
  3. Icthyophonus
  • Panen

Dawa iwak koi kang wis isa dipanen yaiku kira-kira 20cm.[4] Aja lali misah-misahaké ukuran dawa iwak koi ing wayah panèn supaya gampangaké anggoné ngétung asilé.[4]

Catetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l [1], Kaunduh 2/10/2012.
  2. ^ [2], Kaunduh 2/10/2012.
  3. ^ a b c d e [3], Kaunduh 3/10/2012.
  4. ^ a b c d e f g h [4], Kaunduh 3/10/2012.
  5. ^ a b [5], Kaunduh 3/10/2012.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

[6] [7] [8] [9] [10]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_koi&oldid=878818"