Iwak Sumatra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak Sumatra
Status konsèrvasi
Secure
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Cypriniformes
kulawarga: Cyprinidae
Genus: Puntius
Species: P. tetrazona
Jeneng binomial
Puntius tetrazona
(Bleeker, 1855)
Sinonim

Barbus tetrazona (Bleeker, 1855)
Capoeta tetrazona (Bleeker, 1855)
Barbodes tetrazona (Bleeker, 1855)
Capoeta sumatranus (Bleeker, 1860)

Iwak Sumatra ( Puntius tetrazona ) menika jinising iwak alit saking anggota suku Cyprinidae, anak suku Cyprininae. Nama kasebut minangka nama perdagangan dados ulam hias. Wonten ing Basa Inggris, ulam menika dipunwastani sumatra barb utawi tiger barb.

Pemerian[sunting | sunting sumber]

Ulam menika gadhah ukuran alit kanthi dawa dumugi 70 mm. Awakipun gadhah warni radi kuning kanthi sekawan pita tegak kanthi warna ireng. Pita ingkang kapisan nglewati mata lan ingkang pungkasan wonten ing pangkal buntut. Gurat sisi boten sampurna, 22-25 namung kalihan 8-8 sisik paling ngajeng ingkang wonten pori-nipun. Batangipun buntu dipunubengi déning 12 sisik. Dhuwuring awak kirang langkung setengahipun dawa standar tanpa buntut [1].

Ing sakiwa tengenipun tutuk, sirip weteng, lan buntu warnanipun radi abang. Sirip punggung ( dorsal ) lan sirip dubur ( anal ) warnanipun ireng, anaging warna ireng wonten ing sirip punggung winatesan déning garis abang [2]. Jinis ulam ingkang dipundadosaken sadéan menika ingkang warni radi kuning, ingkang radi abang, ijo, lan albino. Jinis ingkang warni radi ijo menika sejatosipun gejala melanisme ing ula Sumatra. Déné ingkang warnanipun albino kalebet asiling saking pembiakan selèktif ing penangkaran kanggé nginggilaken nilai jual ulam Sumatra menika.

Habitan lan Panyebaran[sunting | sunting sumber]

ulam sumatra

Ulam Sumatra menika nyebar kanthi alami wonten ing Semenanjung Malaya ( kalebet ing wilayah Thailand), Sumatra, lan Kalimantan. Kejawi menika wonten ugi laporan-laporan temuan saking wilayah sanès ing Asia Tenggara ingkang èwet dipungenahaken menapa ulam kasebu asli utawi ulam icul ingkang sampun saged nglampahi adaptasi.

Ulam menika asring dipunpanggihaken wonten ing lèpèn-lèpèn cethèk (dangkal) kanthi arus sedengan saged ingkang bening ugi ingkang buthek. Ulam Sumatra remen pH antawisipun 6.0-8.0, kesadahan toya antawisipun 5-19 dGH. Kisaran temperatur toya antawisipun 20–26 °. Diakses 26 Mei 2009.</ref>. Ulam Sumatra ugi dipunpanggihaken ing rawa-rawa ingkang dados indikasi bilih ulam menika gadhah toleransi ingkang ageng dhateng éwah-éwahan kualitas toya. Rata-rata ulam Sumatra menika gesang kirang langkung 6 taun.

Mupangat[sunting | sunting sumber]

Ulam sumatra menika kalebet salah satunggaling ulam akuarium kanthi nilai komersial ingkang inggil. Miturut catetan impor ulam hias Amerika Serikat ing taun 1992, ulam sumatra menika pikantuk rangking 10 kanthi jumlah individu ingkang dipun-impor taun menika kanthi cacah 2,6 juta ulam [3] .

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonesia Bagian Barat dan Sulawesi. Periplus Edition (HK) Ltd. dan Proyek EMDI KMNKLH Jakarta. hal 60.
  2. ^ Sastrapradja, S., A. Budiman, M. Djajasasmita, dan C.S. Kaswadji. 1981. Ikan Hias. LBN - LIPI. Bogor. hal. 98-99.
  3. ^ Chapman, F.A.; S. Fitz-Coy, E. Thunburg, J.T. Rodrick, C.M. Adams, and M. Andre (1994). "An analysis of the United States of America International Trade in Ornamental Fish". CTSA Project Final Report, University of Florida, Department of Fisheries and Aquatic Sciences.: 1–55.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Sumatra&oldid=851542"