Iwak Hilsa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hilsa
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Actinopterygii
ordo: Clupeiformes
kulawarga: Clupeidae
Subkulawarga: Alosinae
Genus: Tenualosa
Species: T. ilisha
Jeneng binomial
Tenualosa ilisha
(Hamilton, 1822)


Iwak Hilsa (Basa Bengali: ইলিশ Ilish) inggih menika iwak saking familia Clupeidae [1] ingkang paling popouler kanggé tiyang Bengali. Ulam menika kalebet nasional Bangladesh lan kawéntar sanget ing Benagli Kulon, Tripura, Assam, lan India. Wonten ing Gujarat, ulam Hilsa dipunwastani Modenn (kanggé ulam jantan) lan Palva (kanggé ulam betina). Saben taun kanthi jumlah ingkang ageng ulam menika dipuntangkep wonten ing delta Padma - Meghna - Jamuna ing Teluk Benggala. Hilsa menika ulam laut ananging saged mapanaken endog-endogipun ing lèpèn utawi kali. Ananging saksampunipun netes, ulam Hilsa enem ingkang dipunwastani Jatka lajeng mbalik dhateng segara malih. Awit saking menika ulam Hilsa dipuntangkep. Ulam Hilsa ingkang dipunpanggihaken wonten ing Bengali Kulon raosipun langkung écho lajeng dipunekspor dhateng negara sanès.

Ulam ingkang kagungan balung alit menika kalebet ulam ingkang migrasi (ingkang boten biasa ing perairan tropis) menika gesang wonten segara. Ananging lajeng migrasi kanthi tebih 1.200 km liwat kali-kali ing Asia Kidul kanggé ngendog. Ing India, lepen Rupnarayan, Gangga, lan Godawari kawéntar minangka papan kenggé ulam Hilsa ngendog.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ [1], Hilsa Keele (dipun-akses tanggal 15 November 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Hilsa&oldid=866728"