Istor-o-nal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Pakistan, papan manggenipun gunung Istor-o-nal

Istor o nal inggih punika gunung ingkang inggilipun urutan kaping tiga wonten ing Hindhukush, Chitral, Pakistan lan urutan kaping wolu wonten ing donya. Koordinat papanipun gunung Istoro-o-nal inggih punika 36 ° 23 '13 "Lintang Utara, 71 ° 53' 21 bujur Timur. [1] Gunung punika minangka salah satunggaling puncak saking massif ingkang gadhah puncak cacah sewelas puncak elevasi langkung saking 7000 meter (22.986 kaki). Puncak punika papanipunmanggen wonten ing pinten-pinten kilometer sisih leripun Tirich Mir. Amargi puncak Istoro o Nal punika papnipu manggen wonten ing sakwingkingipun Tirich Mir, pramaila boten ketingal. Kedadosan punika ingkang damel Istoro o Nal boten misuwur kados Tirich [2]

Teges Tembung Istoro-o-Nal[sunting | sunting sumber]

Tembung Istor-o-o Nal tegesipun tapal kapal saking basa Khowar, “istor” Tegesipun “kapal” kaliyan sarana “Nal” tegesipun sepatu.

Paminggahan[sunting | sunting sumber]

Tiyang saking Amerika Mayor Ken Bankawala, Josef E Murphy, Jr kaliyan Thomas A. Mutch nalika wonten ing Ekspedisi Klub Mountaineering Princeton, kaping pisan minggah dhateng Istoro o nal nalika tanggal 8 Juni 1955. Piyambakipun minggah lewat punggung sisih kilen, kawiwitan saking sisih kidul puncak lewat Terich Glacier.

Nalika taun 1969, Ekspedisi Spanyol ingkang dipunpandegani dening Anglada. Annging kalih saking sewelas puncak boten saged dipunminggahi inggih punika North East Peak ingkang inggilipun 7276 meter kaliyan North Peak ingkang inggilipun 7100 meter. Nalika wonten ing taun 2000, ekspedisi ingkang dipunpandegani dening Simon Swiss Perritaz minggah wonten ing puncak ingkang inggilipun 7276 kaliyan wolu naggota sanesipun. Piyambakipun boten saged nglajengaken minggah dhateng puncak amargi tali ingkang dipunbekta minggah kirang, wekdal kaliyan kondisi cuacanipun.

Reng-rengan Palampahanipun Minggah Gunung[sunting | sunting sumber]

  • Dinten 1 Dumugi bandara Islamabad
  • Dinten 2 Dumugi briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan, piananggih kaliyan LO
  • Dinten 3 Tumuju dhateng Chitral, laminipun 1 jam.
  • Dinten 4 Tumuju Shagrom ingkang inggilipun 2900 meter, desa pungkasan saking Terich Valley wonten ing sakiwa tengenipun kali Mastuj kaliyan Torkhow. Kirang langkung mbetahaken 5-6 jam.
  • Dinten 5 Tumuju Sherniak ingkang inggilipun 3540 meter. Mbetahaken 5-6 jam
  • Dinten 6 Tumuju dhatengShugur Baisun ingkang inggilipun 4038 meter. Mbetahaken 5-6 jam.
  • Dinten 7 Tumuju terich Concordia Tirich Mir ingkang inggilipun 4700 meter. Mbetahaken 6-7 jam
  • Dinten 8-34 Minggah gunung
  • Dinten 35-36 wangsul tumuju Sahrgon
  • Dinten 37 Tumuju Chitral. Mbetahaken 5-6 jam
  • Dinten 38 Tumuju Islamabad
  • Dinten 39 Briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan
  • Dinten 40 dhateng bandara Islamabad

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)[1](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)
  2. ^ (en)[2](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Istor-o-nal&oldid=883855"