Interferon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Strukur molekul interferon alfa manungsa.

Interferon yaiku hormon kang kanthi bentuk sitokina kang arupa protein kanthi jinis glikoprotein kang disekresi dening sel vertebrata amarga akibat rangsangan biologis, kayata virus, bakteri, protozoa, mycoplasma, mitogen, lan senyawa liyane.[1] Sejarah penemon interferon dimulai kawit taun 1954 nalika Nagano lan Kojima nemokake interferon ing virus kelinci.[1]Telung taun candhake Isaacs lan Lindenmann kasil anggone ngisolasi molekul kang padha saka sel pitik lan molekul mau diarani interferon.[1]

Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

Ana telung kelas interferon yaiku, alfa, beta, dan gamma.[2]

  • Interferon-α diasilake dening leukosit lan duweni peran minangka molekul anti-viral.[2] Pangannggone interferon-α kanggo perawatan penderita hepatitis B lan hepatitis C bisa nginduksi hipotiroidisme utawa hipertiroidisme, tiroiditis[3] lan disfungsi kelenjar tiroid.[4] IFN-α duweni efek anti-proliferatif lan anti-fibrosis ing sel mesenkimal.[5]
  • Interferon-β diasilake dening fibroblas lan bisa nyambut gawe ing kabeh sel kang ana ing jerone awak manungsa.[2]
  • Interferon-γ diasilkan dening limfosit sel T pembantu lan mung nyambut gawe ing sel-sel tartemtu, kayata makrofaga, sel endotelial, fibroblas, sel T sitotoksik, lan limfosit B.[2]
Sifat IFN Alfa (α) IFN Beta (β) IFN Gamma (γ)
Nama lain Leukosit IFN atau Tipe I Fibroblas IFN atau Tipe I Imun IFN atau tipe II
Gen >20 1 1
Stabilitas pH Stabil Stabil Labil
Induser (pengimbas) Viruses (RNA>DNA), dsRNA Viruses (RNA>DNA), dsRNA Antigen, Mitogen
Sumber utama Leukosit, Epitelium Fibroblas Limfosit


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (Inggris) P. KONTSEK, E. KONTSEKOVÁ (1997). "FORTY YEARS OF INTERFERON". Acta virologica 41: 349-353. http://www.aepress.sk/acta/full/av697j.pdf. Diakses pada 15 Juni 2011.
  2. ^ a b c d (Inggris) Larry W. Moreland (2004). Rheumatology and immunology therapy: A to Z essentials. Springer. ISBN 978-3-540-20625-5. Page.473-476
  3. ^ (en) "Autoimmunity and thyroid function in patients with chronic active hepatitis treated with recombinant interferon alpha-2a.". Istituti di Scienze Endocrine, Medicina Interna-Malattie Infettive-Immunopatologia; Preziati D, La Rosa L, Covini G, Marcelli R, Rescalli S, Persani L, Del Ninno E, Meroni PL, Colombo M, Beck-Peccoz P.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7749499. Retrieved 2010-08-01.
  4. ^ (en) "Autoimmune thyroid dysfunction induced by interferon-alpha treatment for chronic hepatitis C: screening and monitoring recommendations.". Department of Internal Medicine, Maine Medical Center; Ward DL, Bing-You RG.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11250770. Retrieved 2010-08-01.
  5. ^ (en)"TREATMENT OF LIVER FIBROSIS: FROM BENCH TO BEDSIDE". Department of Medicine I, University of Erlangen-Nuerberg; D. Schuppan. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1773657. Retrieved 2010-12-10.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Interferon&oldid=830763"