Imigrasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Imigrasi punika pepindhahan tiyang saking satunggiling nagari-bangsa (nation-state) nuju nagari sanès, ing pundit tiyang punika sanès warga nagari. Imigrasi ngrujuk ing pepindhahan kanggé netep permanèn ingkang dipunlampahi dmening imigran, éwadéné turis lan pandhateng kanggé jangka wekdal cekak mboten dipunanggep imigran. Éwadéné mekaten, migrasi pegawé musiman (umumipun kanggé periode kirang saking setunggal taun) asring dipunanggep minangka wangun imigrasi. PBB nginten wonten kirang langkung 190 yuta imigran internasional ing taun 2005, kirang langkung 3% saking populasi donya. Sisanipun netep ing nagara wiyosanipun piyambak utawi nagari panerusipun.

Éwadéné migrasi manungsa sampun dumados maéwu-éwu taun, konsèp modhèrn imigrasi, khususipun ing abad kaping 19, kakait kaliyan perkembangan nagari-bangsa kanthi kriteria kawarganegaraan ingkang cetha, paspor, pangawasan wewatesan permanèn, sarta hukum kawarganegaraan. Kawarganegaraan saking sawijining nagari maringi hak-hak khusus marang pandunung nagara kasebat, sauntawis para imigran dipunwatesi déning hukum imigrasi. Nagari-bangsa ndamel imigrasi dados sawijining isu pulitik; per dhéfinisi Nagari-bangsa punika tanah air sawijining bangsa ingkang dipuntengeri déning pepadhan etnis lan utawi budaya, éwadéné imigran kagungan etnis lan budaya ingkang bènten. Perkawis puniki sok njalari sawijining kategangan sosial, xenofobia, lan konflik idhèntitas nasional ing kathah nagari majeng.

Ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Otoritas imigrasi ing Indonésia:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Imigrasi&oldid=814506"