Ihsan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam
Gambar:Ihsan.PNG
ihsan islam

Ihsan Ihsan saking témbung (khasuna) ing tégésé damél kaapikan. Béntuk masdaripun inggih punika (ihsan) ing tégésé kéapikan. [1] Ihsan inggih punika ngelampahi ibadah kanti kusyuk, iklas, lan yakin Allah jaga kita lan mangertosi punapa kemawon ingkang manungsa lampahi. [2] Ihsan inggih punika Iklas lan pénuh perhatian, tégésipun sépénuhnya iklas kanggé Ibadah namung dateng Allah kanti penuh merhatekake.[3] Ihsan inggih punika pucak ibadah lan Akhlak ingkang senantiasa dados target sedaya hamba Allah swt. Amergi, ihsan dadosaken kita sosok ingkang ngasilaken kamulyan saking Allah, menawi seorang hamba ingkang boten mampu nyapai target punika boten gadahi kasempatan ing duduki panggenan kahormatan saking Allah swt. Islam kabangun saking 3 landasan inggih punika, Iman, Islam, saha Ihsan. Kados ingkang sampun dipunjlentrehaken dateng Rasulullah saw. Hadis ingkang sampun shahih. hadist punika nyariosaken wanci rasulullah saw, jawab pitakenan saking Malaikat Jibril ingkang nyamar dados manungsa, ngenani Islam, Iman, Ihsan. Rasulullah saw bersabda dening para sahabatipun "Menika Jibril ingkang dateng ngajaraken dateng sedaya babagan agami", Rasulullah saw nyebataken tiga kalawau dados agami, saha Allah swt, dawuh merintahaken ngelampahi ihsan ing katah panggenan ing salebeting Al-Qur’an.[4]

Titikan gadahi keluwehan Ihsan[sunting | sunting sumber]

Titikane wong kang gadhah kaluwehan sipat ihsan yaiku[5]:

  1. Naati perintah utawa laranganipun Allah SWT kanti Iklas.
  2. Amanah, Jujur, lan nepati janji.
  3. Karaos nikmat kaliyan Ibadah.
  4. Mujudakenkeharmonisan dateng braya.
  5. Angsal ganjaran utawa pahala saking Allah SWT.

Tingkatan Ihsan[sunting | sunting sumber]

Nabi ugi dipuntangkleti dening Jibril babagan ihsan. Nabi bersabda, " engkau beribadah kepada Alloh seolah-olah engkau melihat-Nya, mila menawi panjenengan mboten saged ibadah seolah-olah mersani, mila sesungguhnya Alaah mersani panjenengan". Syaikh Ibnu Utsaimin njelentrehaken: faedah ingkang saged kapundut saking petikan Hadist inggih punika babagan Ihsan yaiku seorang manungsa nyembah Roobnya kaliyan ibadah dipunpenuhi raos arep lab kapinginan, Allah mersani pramila manungsa kapingin ngantos kepada-Nya, lan punika derajat Ihsan ingkang paling sempurna.[6]

Tiga Aspek Pokok ing Ihsan[sunting | sunting sumber]

  • Ibadah

Kita sédaya gadahi kéwajiban ihsan ing salébéting Ibadah, yaiku kanthi nunaikan sédaya ibadah kadasta Shalat, Syam, Haji saha kanthi cara ingkang trép, yaiku nyempurnaaken syarat, rukun, sunnah saha adab-adabipun. Sakménika botén bakal kalaksanan déning manungsa, sanesipun ménawi pélaksanaan ibadah kasebut dipunpenuhi kaliyan cita raos ingkang sanget mantep, ugi kaliyan kesadaran menawi Alaah mersani. Sakmenika sampun gamblang tegese ibadah, mila sanesipun ingkang sampun disebutaken kalawau , ugi sanget penting kayadene: Jihad, hormat kaliyan mukmin, didik anak, nyenengaken garwanipun, niataken saben ingkang mubah kangge pikantuk ridha Allah.

  • Muamalah

Sedaya gadahi kéwajiban ihsan ing salèbéting ibadah. Kapisan, Ihsan daténg kédua orang tua, Ihsan daténg kerabat karib, Ihsan daténg anak yatim lan fakir miskin, Ihsan daténg tangga cérak, tangga tebih, sérta kanca séjawat, Ihsan dateng ibnu sabil lan hamba sahaya, Ihsan dateng perlakuan lan ucapan yang baik dateng manungsa, Ihsan dateng prilaku sae dateng kewan.

  • Akhlak

Ihsan ing salèbèting akhlak séjatosipun buah saking ibadah lan muamalah. Séséorang badhé gayuh tingkat ihsan ing akhlak ménawi sampun ngélampahi ibadah kadasta jumbuh kaliyan ingkang dipunarépakén déning Rasulullah ing hadist. Ménawi punika sampun kalémpahan déning manungsa utawi hamba , mila séjatosipun punika puncak ihsan ing salebeting ibadah, punika badhè kaubah dados akhlak tuwin tindak tanduk, pramila sédaya ingkang sampai tahap ihsan ing salebeting ibadah katingal gamblang ing prilaku karakteripun. Dudutan, Ihsan inggih punika puncak prestasi saking ibadah, muamalah, saha akhlak. [7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Pengertian Ihsan (dipununduh Tanggal 5 Oktober 2012)
  2. ^ (id)Pengertian Islam iman dan ihsan konsep islam sebagai cara hidup (dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012)
  3. ^ (id)islam iman san ihsan (dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012)
  4. ^ (id)Ihasan (dipununduh Tanggal 5 Oktober 2012)
  5. ^ Pengertian Islam, Iman, dan Ihsan sebagai Cara Hidup(dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012)
  6. ^ (id)Islam, Iman, Ihsan (dipununduh Tanggal 5 Oktober 2012)
  7. ^ (id) Ihsan(dipununduh tanggal 5 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ihsan&oldid=834732"