Ignatius Loyola

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Santo Ignatius Loyola
St Ignatius of Loyola (1491-1556) Founder of the Jesuits.jpg

Lukisan karya Peter Paul Rubens.
Confessor
Miyos 1491
Loyola, Guipúzcoa, Spanyol
Tilar donya 31 Juli, 1556 (yuswa 64–65)
Rome, Papal States
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Komuni Anglikan
Beatifikasi 27 Juli 1609 déning Paus Paulus V
Kanonisasi 12 Maret 1622 déning Paus Gregorius XV
Dinten pèngetan 31 Juli
Atribut Ekaristi, chasuble, buku, cross
Pangreksa Kauskupan San Sebastián lan Bilbao, Biscay & Guipúzcoa, nagari Basque, taruna militèr Filipina, Serikat Yésus, tentara, guru lan pendhidhikan.
Gloriole.svg Portal Santo

Ignatius Loyola (basa Basque: Ignazio Loiolakoa, basa Spanyol: Ignacio de Loyola) (1491-31 Juli 1556) inggih punika satunggiling mantan ksatria Spanyol ingkang asalipun saking satunggiling kulawargi bangsawan Basque, biarawan, imam Katulik kawit taun 1537, lan téolog, ingkang madegaken Serikat Yésus lan dados Superior Jèndral sepindhahipun.[1] Ignatius mijil minangka satunggiling pamimpin agami salaminipun wekdal Kontra-Réformasi. Bakti Ignatius dhumateng Gréja Katulik Roma kagungan ciri khas sikap taat total dhumateng kakuwaosan lan hiérarki Gréja Katulik.[2]

Sasampunipun kénging tatu sérius salebetipun Perang Pamplona nalika taun 1521, Ignatius ngliwati prosès éwah-éwahan spiritual nalika panjenenganipun nglampahi perawatan. Buku De Vita Christi karya Ludolph Saxony maringaken inspirasi dhumateng piyambakipun kanggé nilaraken sedaya kagesangan militèr ing mangsa wingkingipun lan ngasokaken dhirinipun kanggé makarya kagem Gusti, nuladha conto-conto para pamimpin rohani kadosta Fransiskus saking Assisi. Panjenenganipun pikantuk penampakan saking Ibu Maria lan bayi Yésus nalika panjenenganipun wonten ing papan suci Ratu Montserrat ing wulan Maret 1522. Sasampunipun puniku panjenenganipun tindak dhumateng Manresa lan panjenenganipun wiwit sembayang pitung jam sedinten, asring ugi ing salebetipun satunggiling guwa ingkang wonten caket ing mrika, sekaliyan mbentuk dhasar-dhasar Latihan Rohani. Ing wulan September 1523, Loyola dumugi ing Tanah Suci kagem manggèn ing mrika, nanging mboten dangu salajengipun panjenenganipun dipunkintun wangsul malih dhumateng Éropah déning para imam Fransiskan.

Antawis taun 1524-1537, Ignatius sinau téologi lan basa Latin ing Spanyol lan Paris, Prancis. Nalika taun 1534, panjenenganipun dumugi ing kitha Paris salaminipun bergejolaknya sikap anti-Protèstan ingkang meksa John Calvin kagem nlaraken Prancis. Igantius lan sapérangan pandhèrèkipun nali dhiriipun dhumateng sumpah kamiskinan, kasucian lan kataatan demi Gusti lan Gréja Katulik. Nalika taun 1539, Ignatius lan pandhèrèkipun madegaken Serikat Yésus, ingkang dipunsarujuki déning Paus Paulus III nalika taun 1540. Latihan Rohani ugi dipunsarujuki déning paus ingkang sami nalika taun 1548. Loyola ugi ngrancang Konstitusi Serikat Yésus. Ignatius tilar donya ing wulan Juli 1556. Panjenenganipun salajengipun dipunbéatifikasi déning Paus Paulus V nalika taun 1609, dipunkanonisasi déning Paus Gregorius XV nalika taun 1622, lan dipunangkat minangka pangreksa sedaya retrèt rohani déning Paus Pius XI nalika taun 1922. Dinten pèngetan Ignatius Loyola dipunriyayakaken saben tanggal 31 Juli. Ignatius punika santo pangreksa para tentara, Serikat Yésus, wilayah Basque, lan propinsi-propinsi Guipuzcoa lan Biscay.[3]

Lambang kulawargi Oñaz-Loyola[sunting | sunting sumber]

Lambang kulawargi Oñaz-Loyola inggih punika simbol garis katurunan Oñaz salebetipun kulawargi Ignatius, lan dipunginakaken déning kathah insitusi Yésuit ing manéka panjuru donya.

Lambang Kulawargi Oñaz-Loyola

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Patung Ignatius Loyola, ing Belo Horizonte, Brasil.

Primèr

Sékundhèr

Karya-karya sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Christian Mysticism

  1. ^ Idígoras Tellechea, José Ignacio (1994). "When was he born? His nurse's account". Ignatius of Loyola: The Pilgrim Saint. Chicago: Loyola University Press. pp. 45. ISBN 0829407790. http://books.google.com/?id=mWO8ZeN8D5sC&printsec=frontcover#PPA45,M1.
  2. ^ "The Counter-Reformation". Washington State University. http://www.wsu.edu/~dee/REFORM/COUNTER.HTM. Retrieved 2010-03-28.
  3. ^ "Summer Fiestas". euskadi.net. http://www.turismoa.euskadi.net/contenidos/informacion/s11_folletos/en_s11/folletos/cultura/cultura_ing_fiestas_verano.pdf. Retrieved 2008-07-24.
  4. ^ For information on the O'Conner and other translations, see notes in A Pilgrim's Journey: The Autobiography of Ignatius of Loyola Page 11-12.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Ignatius Loyola kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ignatius_Loyola&oldid=833574"