Ichthyosaurus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ichthyosauria
Temporal range: 245–90 Ma
fosil saka spèsimèn Temnodontosaurus trigonodon, foto saka Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
kelas: Reptilia
Superorder: Ichthyosauria
Blainville, 1835
Famili

Ichthyosaurus (Yunani : kadal iwak -ιχθυς/ichthys berarti "iwak" lan σαυρος/sauros berarti "kadal") yaiku kelompok reptil segara gedhe sing mirip iwak lan lumba-lumba.[1][2] Kèwan iki urip nalika èra Mesozoikum.[3] Miturut fosil sing ditemokakè,diprakirakakè kèwan iki sepisanan ana nalika sawetara 245 yuta taun kepengker.[4] Kèwan iki punah kira-kira 90 yuta taun kepengker (25 yuta taun sadurungè dinosaurus punah.[5] Sadawanè periode Triassic, Ichthyosaurus iku evolusi saka reptil dharat sing nglakoni adhaptasi kanggo rip ing banyu.[6][7] Ichthyosaurus kuwi umum banget ditemokakè nalika jaman Jurassic nganti peranè diganti dèning Plesiosaurus ing periode Cretaseous.[8] Ichthyosaurus kalebu golongan ordo sing dikenal yaiku “Ichthyosauria” utawa “Ichthyopterygia” (iwak swiwi, sebutan sing dikenalakè dening Sir Richard Owen ing taun 1840.[1][8] Saiki istilah iki digunakakè kanggo njenengi klan leluhur saka Ichthyosauria).[8][4][5]

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Rata-rata Ichthyosaurus gedhe nganti 2-4 m (6.6 – 13 kaki) dawanè (ana uga sing gedhènè luwih ). [8] Endhasè awujud iwak pesut lan moncong dawa sing dikebaki untu lancip lan landhep.[8] Bentuk awakè Ichthyosaurus kacipta pancen kanggo ing banyu, lan ana uga ing antarane sing dingertèni bisa inggek ing jeronè laut sing paling jero, kaya dènè paus modern.[8][3] Diprakirakakè ichthyosaurus bisa renang nganti 40 kilometres per hour (25 mph) cepetè.[8] Mirip kaya cetacea ing jaman saiki (paus lan lumba-lumba).[8][3][6] Dènè Ichthyosaurus cara ambeganè yaiku njukut udara saka udara bèbas.[8] Ichthyosaurus duwè alat gerak sing bentukè sirip,sing menawa waè digunakakè kanggo stabilisator lan pengendhalian arah nalika renang.[8] Anggota awakè sing guanè kanggo “penggerak” yaiku buntutè sing gedhè, bentukè enggal kaya buntut iwak hiu.[8] Buntut kuwi duwè lobus gandha ,ing ngisore disokong nganggo kolom vertebratal buntut,”ditekuk” kanthi cara ventral kanggo nututi bentuk lobus ventral.[8] Metu saka babagan sing madhakakè Ichthyosaurus karo iwak , Ichtyosaurus uga mbagi fitur perkembangan paralel karo lumba-lumba, hiu lan iwak tuna.[8] Iki sing gawè penampilanè ichthyosaurus karo iwak-iwak mau mèh katon padha.[8]

Rèprodhuksi[sunting | sunting sumber]

Ichthyosaurus dibandingakè karo manungsa

Ichtyosaurus iku vivipar sing artinè cara nganakè kanthi cara nglairakè.[3] Ana ing antaranè fosil sing ditemokake spesimen dhewasa sing ngandung janin.[3] Merga kèwan iki reptil lan bageyan evolusi saka mbah buyutè sing sejatinè kewan ovipar, reprodhuksi cara vivipar iki durung kalakon nalika sepisanan metu.[1][5][6] Reptilia laut sing ambegane nganggo udara kudu sring munggah marang dharatan nalika ngendhog (kèwan kaya penyu lan sawer laut).[7] Kanthi perkembangan awakè dadi modhèl "streamline",sing ndadèkakè kèwan iki bisa renang cepet,ngendhog ing dharatan wis ora bisa manèh kanggo Ichthyosaurus, saèngga kanggo ngetokakè anakè,kèwan kudu nganggo cara lairan.[8]

Panganan[sunting | sunting sumber]

Ichthyosaurus akèhè ngonsumsi chephalopoda primitif sing disebut "balemnitte".[9] Ichthyosaurus sig pertama kali muncul duwè untu khusus sing dirancang kanggo ngancurakè cangkang kerang-kerangan.[9] Ana uga sing kayanè ngonsumsi iwak cilik lan spèsiès sing luwih gedhè, duwè untu lan rahang abot sing berarti icthyosaurus iki mangan reptil laut sing luwih cilik.[9][8]

Sejarah Penemuan[sunting | sunting sumber]

Fosil calon genus Ichthyosaurus pertama kali digambarakè saka potongan fosil sing ditemokakè ing Wales ing taun 1699.[8] Fosil balungan burinè sepisanan dipublikasikakè ping pindho ing taun 1708 minangka "Sisa-sisa Banjir Nuh".[8] Fosil jangkepè sepisanan ditemokakè dening Mary Anning ing Lyme Regis,ing wilayah sing saiki dikenal kanggo sebutan Jurassic Coast.[8] Piyambakè terus nemokakè manèh telung spèsiès sing kepisah ing kana.[3]Ing taun 1905, Ekspedisi Sauria sing dipandhègani dening John C. Merriam saka Universitas California nemokakè 25 spèsimèn ing Central Nevada.[3][8] Sabagean saka fosil sing ditemokakè kasebut saiki dadi koeksi pribadhinè Museum Palaentologi [[Universitas California, saperangan manèh diraketakè ing watu lan bisa didhelok ing Berlin-Ichtyosaur State Park ing Nye County.[1][3][7] Ing taun 1977, fosil saka Ichthyosaurus "Shonisaurus" dadi fosil negara kanggo Nevada.[8] taun 1992 iktiologis Kanada,Dr. Elizabeth Nicholls nemokakè fosil spèsimèn paling gedhè sing dingertèni,ukuranè 23 m.[2]

Taksonomi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Cithakan:Gr[Maisch MW, Matzke AT. 2000. The Ichthyosauria. Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde Serie B (Geologie und Paläontologie) 298: 1-159]
  2. ^ a b www.dinosaurfact.net(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e f g h (en)[McGowan C, Motani R. 2003. Ichthyopterygia. – In: Sues, H.-D. (ed.): Handbook of Paleoherpetology, Part 8, Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 175 pp., 101 figs., 19 plts; München]
  4. ^ a b (en)Maisch MW, Reisdorf AG, Schlatter R, Wetzel A. 2008. A large skull of Ichthyosaurus (Reptilia: Ichthyosauria) from the Lower Sinemurian (Lower Jurassic) of Frick (NW Switzerland). Swiss Journal of Geosciences 101: 617-627.
  5. ^ a b c Cithakan:GrBöttcher R. 1990. Neue Erkenntnisse über die Fortpflanzungsbiologie der Ichthyosaurier. Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde Serie B (Geologie und Paläontologie) 164: 1-51
  6. ^ a b c Cithakan:GrMartill D.M. 1993. Soupy Substrates: A Medium for the Exceptional Preservation of Ichthyosaurs of the Posidonia Shale (Lower Jurassic) of Germany. Kaupia - Darmstädter Beiträge zur Naturgeschichte 2: 77-97
  7. ^ a b c (en)www.kidsdigdinos.com(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u {{en}www.enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)
  9. ^ a b c Palmer, D., ed. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. p. 80. ISBN 1-84028-152-9.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ichthyosaurus&oldid=837151"