Hukum Segregasi mendel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alel/gen dominan dan resesif pada orang tua (1, P), anak (2, F1) dan cucu (3, F2) menurut Mendel

Hukum péwarisan Mèndèl inggih punika sifat ing organismé ingkang jabarakén dèning Gregor Johann Mendel ing pakaryan nyoba ngenai persilangan tanduran. Hukum punika kapèrang saking kalih bagian :

  1. Hukum Pamisahan Segregation saking mendel, ugi dipuntépang dados Hukum kawiwitan Mendel, lan
  2. Hukum Berpasangan sécara bebas Independent assortment saking Mendel, ugi dipuntépang dados hukum kaping kalih Mendel.

Hukum segregasi bebas nyataakén ménawi ing pembentukan gamèt, kaping kalih gèn ingkang kagolong kelompok pasangan alela punika badhè misahakén pramila sabén-sabén gamèt angsal setunggal gèn saking alelipun. Secara garis agéng, hukum punika nyakup tiga pokok :

  1. Gèn gadahi béntuk-béntuk alternatif ingkang ngatur variasi ing karakter. Inggih punika konsèp ngènai alel.
  2. Saben individu mbeta sepasang gen, setunggal saking sepuhipun jantan lan setunggal saking sepuhipun betina.
  3. Menawi pasangan punika kalih alel ingkang benten, alel dominan badhe terekspresiaken. Alel resesif ingkang boten terekspresiaken, ajeg lan badhe dipunwarisaken ing gamet ingkang sampun kabentuk.

Hukum kalih Mendel punika nyataaken menawi kalih individu gadahi kalih pasangan utawi langkung sifat, mila dipunandhapaken sepasang sifat secara bebas, boten gumantung ing pasangan sifat sanesipun. Menawi ngangge tembung sanes, alel kaliyan gen sifat ingkang benten boten saling ngaruhi. Sakpunika jlentrehake menawi gen nemtuaken e.g. nduwur taneman kaliyan warni sekar taneman, boten ngaruhi sanesipun. [1]

Hukum Pamisahan Mendel[sunting | sunting sumber]

Perbandingan antara B (warna coklat), b (warna merah), S (buntut pendek), dan s (buntut panjang) pada generasi F2

Individu murni gadahi kalih alel ingkang sami homozigot, alel dominan dipunparingi simbol huruf ageng menawi alel resesif huruf alit Genotip inggih punika komposisi faktor keturunan (boten ketingal secara fisik). Fenotip inggih punika sifat ingkang ketingal ing keturunan. Ing hibrida utawi polihibrida kelakon prinsip Pasangan secara bebas. Ratio Fenotip (F2) Hibrida normal nurunaken Mendel Monohibrida 3:1 (hukum dominasi penuh) n=1, jumlah gamet =2, dihibrida 9:3:3:1 n=2, jumlah Ganet =8 Polihibrida (3:1) n n=n, jumlah gamet =2n(n)= jenis sifat benten Hibridanipun. Intermediat 1:2:1 sifat sami dominan, percobaan ing kembang Antirrhinum majus. Perkawinan antawis F2 kaliyan salah satunggaling indukipun. Saha perkawinan antawis F2 kaliyan induk utawi individu ingkang homozigot resesif nyimpen semu hukum mendel, sejatosipun tasih ngekuti hukum mendel, alel interaksi. Dipuntepang pinten-pinten bentuk, Ratio fenotip F2, interaksi pasangan alela ing varitas pitik, 9:3:3:12 polimeri Nielson-Echle ing varitas gandum 15:1 polimeri ing manungsa tuladhane peristiwa pigmentasi kulit, Kriptomeri ing taneman Pukul empat Mirabilis jalapa percobaan ing linaria maroccana 12:3:15. Koepistasis ing Lathyrusodoratus 9:7 (Lathyrus odoratus=varitas ercis ingkang biji legi) Polimeri inggih punika pembastaran heterozigot ing katah sifat benten ingkang madak piyambak-piyambak ananging ngaruhi bagian ingkang sami saking organisme. Kriptomeri inggih punika pembasteran heterozigot kaliyan wontene sifat ingkang sembunyi Kriptos ingkang dipunaruhi dening kahanan, ing kembang Linaria maroccana inggih punika pH taya sel. Epistasis inggih punika faktor bekta sifat ingkang nutup tukule sifat ingkang sanes utawi sifat dominan Hipostasis inggih punika faktor ingkang katutup dening faktor sanes. Atavisme inggih punika sifat ingkang hipostasis ing turunanipun seat tukul malih Reappearence. [2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Hukum segregasi Mendwl (dipununduh Tanggal 29 oktober 2012)
  2. ^ (en)Hukum Pewarisan Mendel (dipununduh Tanggal 29 Oktober 2012)