Hilary Swank

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hilary Swank
HilarySwank07HWF.jpg
Asma wiyosan Hilary Ann Swank
Miyos 30 Juli 1974 (umur 39)
Flag of the United States.svg Lincoln, Nebraska
Pakaryan Aktris
Produser
Taun aktif 1990–saiki
Sisihan Chad Lowe (1997-2006)

Hilary Ann Swank kondhang uga karo jeneng Hilary Swank ning masarakat (lair 30 Juli 1974; umur 39 taun) yakuwi aktris Amerika Serikat, karier film Hollywood mulai ning film Buffy the Vampire Slayer (nalika taun 1992), dheweké dadi kondhang sawisé menang Academy Award ning rong film dadi Brandon Teena, film Boys Don't Cry lan dadi Maggie Fitzgerald, ning film Million Dollar Baby. [1] Pindah saka Washington maring Los Angeles nalika umuré 16 taun, dheweké anduweni kasempatan main peran ning film kang judulé HARRY AND THE HENDERSON, ora namung kuwi, dheweké uga tau mainaké peran ning film liyané, kayata ning serial Tivi kang judulé EVENING SHADE (CBS) lan GROWING PAINS (ABC).[1] film mau kuwi diputer ning tivi awit taun 1991 nganti taun 1992, sadhurungé dheweké uga mainakaé peran ning film serial Tivi bebarengan karo Sarah Michel Gellar, film kasebut judulé BUFFY THE VAMPIRE SLAYER, diputer nalika taun 1992, Ning sajarah kauripané, Hilary Swank uga anduweni prestasi kang ora mbanggakaké dheweké bisa nyingkiraké ewunan aktris nalika ngrebutaké tokoh ning audisi film THE NEXT KARATE KID (1994).[1]

Watara taun 1992 nganti taun 1997 Swank mainaké peran ning serial TV kang judulé ABC, CAMP WILDER (ABC), SOMETIMES THEY COME BACK. . . AGAIN (1994), KOUNTERFEIT (1997), TERROR IN THE FAMILY, DYING TO BELONG (NBC, 1997) lan serial film LEAVING L.A. (1997), Aktingé bisa anggawe masarakat kesengsem lan seneng nalika dheweké mainaké peran dadi single parent ning serial Tv kang kondhang kanthi judul Beverly Hills, 90210 (1997).[1]

Jenengé kang ora patiya kondhang, tansah misuwur lan dadi bahan omongan nalika dheweké meranaké Teena Brandon, wanita saka Nebraska kang luwih milih urip dadi priya ning film Boys Don't Cry (1999).[1] Film Boy, Don't Cry iki nyeritakaké kisah kang memang temenan anané.[1] Amarga kasiapané kang apik, akiré dheweké bisa meranaké, kanthi sukses lan bisa ngeraih panghargaan Academy Award kategori aktris paling apik.[1] Sakwisé olih panghargaan Academy Award, Swank olih tawaran kanggo main film.[1]

Kayata fim kang judulé The Gift kang diputer nalika taun 2000, film kang ngisahaké wanita kang ngalami kekerasan ning njeroning kauripan bebrayanan.[1] Banjur kuwi, dheweké uga mainaké peran ning film kang judulé The Affair of the Necklace, film kang diputer nalika taun 2001 iki ngisahaké babagan wanita Prancis kang dikurmati ning masarakat.[1] Bebarengan karo Al Pacino lan Robin William, dheweké mainaké peran ning film garapané Christopher Nolan kang judulé Insomnia, Dheweké uga bebarengan karo Aaron Eckhart, mainaké peran ning film fiksi ilmiah kang judulé The Core (2003).[1]

Amarga pangorbanané ning dunya hiburan kang ora sedelak kuwi, Swank olih panghargaan Golden Globe kanggo kategori aktris paling apil ning mini seri utawa film televisi amarga aktingé ning film produksi HBO, Iron Jawed Angels nalika taun [[2004, Disusul panampilané ning film Million Dollar Baby film garapan Clint Eastwood kang dirilis nalika taun 2004, dheweké meranaké petinju, amarga perané kang ora biasa mau, dheweké ngusahakaké kanggo mbentuk awaké supaya mbentuk lan berotot.[1] Amarga usahané kanggo menghayati perané dheweké ngeraih panghargaan saka Golden Globe maneh.[1]

Nalika taun 2006 Swank mulai melu dadi pandukung film The Black Dahlia, film filsi kang dirilis nalika taun 2006.[1] Film kasebut nyeritakaké babagan carita filsi babagan obsesi, cinta lan katamakan, Setaun sawisé kuwi, Swank mainaké peran maneh ning film kang judulé Freedom Writers, meranaké Erin Gruwell, guru saka California kang ngajara ning kelas multi rasial.[1] Dheweké uga mainaké peran ning film PS, I Love You dadi janda kang ditinggal mati dening garwané kang sawisé kuwi nemukaké sapuluh pesan saka garwané, kang isiné babagan cara supaya ngilangaké rasa sedhih lan ngelanjutaké urip anyar maneh.[1]

Taun 2011, Hilary Swank gagal muteraké filmé ning bioskop-bioskop.[2] Film kang didistribusikaké dening Exclusive Film Distribution kang rencanané bakal langsung dirilis kanthi bentuk DVD kuwi akiré gagal tayang.[2] Ananging meski gagal ditayangaké ning Amerika Serikat, film kang judulé The Resident kuwi bakal bisa ditayangaké kanthi bentuk teater ning negara-negara liyané.[2]



Filmografi[sunting | sunting sumber]

Taun Film Peran Cathetan
1991 Evening Shade Aimee #1 (1991–1992) serial TV
Harry and the Hendersons Bintang tamu serial TV
Growing Pains Sasha Serotsky (1991–1992) TV series
1992 Camp Wilder Danielle TV series
Buffy the Vampire Slayer Kimberly Hannah
1994 The Next Karate Kid Julie Pierce
Cries Unheard: The Donna Yaklich Story Patty TV movie
1996 Sometimes They Come Back... Again Michelle Porter
Terror in the Family Deena Martin TV movie
Kounterfeit Colleen
1997 Quiet Days in Hollywood Lolita
The Sleepwalker Killing Lauren Schall Lifetime TV movie
Leaving L.A. Tiffany Roebuck TV series
Dying to Belong Lisa Connors TV movie
Beverly Hills, 90210 Carly Reynolds (1997–1998) TV series
1998 Heartwood Sylvia Orsini
1999 Boys Don't Cry Brandon Teena Academy Award for Best Actress
Boston Society of Film Critics Award for Best Actress
Central Ohio Film Critics Association Award for Best Actress
Chicago Film Critics Association Award for Best Actress
Chicago International Film Festival, Silver Hugo Award for Best Actress
Chlotrudis Award for Best Actress
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Actress
Florida Film Critics Circle Award for Best Actress
[[Gijón International Film

Festival|Gijón International Film Festival Award for Best Actress]]
Golden Globe Award for Best Actress – Motion Picture Drama
Independent Spirit Award for Best Lead Female
Las Vegas Film Critics Society Award for Best Actress
Los Angeles Film Critics Association Award for Best Actress
National Board of Review Award for Breakthrough Performance
New York Film Critics Circle Award for Best Actress
Santa Fe Film Critics Circle Award for Best Actress
[[Satellite Award for Best Actor – Motion Picture Drama]]
Southeastern Film Critics Association Award for Best Actress
Toronto Film Critics Association Award for Best Actress
Nominated — BAFTA Award for Best Actress in a Leading Role
Nominated — Empire Award for Best Actress
Nominated — MTV Movie Award for Best Kiss
Nominated — [[MTV Movie Award for Best Performance|MTV Movie Award for Best Female Performance]]
Nominated — Online Film Critics Society Award for Best Actress
Nominated — Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role

2000 The Gift Valerie Barksdale Nominated — Saturn Award for Best Supporting Actress
Scary Movie Girl in car
The Audition Short subject
2001 The Affair of the Necklace Jeanne St. Rémy de Valois
2002 The Space Between Short subject
Insomnia Detective Ellie Burr Nominated — Empire Award for Best Actress
2003 11:14 Buzzy Also executive producer
The Core Major Rebecca Childs
2004 Million Dollar Baby Maggie Fitzgerald Academy Award for Best Actress
Boston Society of Film Critics Award for Best Actress
Central Ohio Film Critics Association For Best Actress
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Actress
Florida Film Critics Circle Award for Best Actress
Golden Globe Award for Best Actress – Motion Picture Drama
Kansas City Film Critics Circle Award for Best Actress
[[National Society of Film Critics Award

for Best Actress]]
Phoenix Film Critics Society Award for Best Actress
Satellite Award for Best Actor – Motion Picture Drama
Sant Jordi Awards for Best Actress
Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
Nominated — Empire Award for Best Actress
Nominated — MTV Movie Award for Best Female Performance
Nominated — Online Film Critics Society Award for Best Actress
Nominated — Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture

Red Dust Sarah Barcant
Iron Jawed Angels Alice Paul TV movie
Nominated — Golden Globe Award for Best Actress – Miniseries or Television Film
Nominated — Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Miniseries or Television Movie
2006 The Black Dahlia Madeleine Linscott
2007 Freedom Writers Erin Gruwell Also executive producer
The Reaping Professor Katherine Winter
P. S. I Love You Holly Kennedy Irish Film & Television Audience Award for Best International Actress
2008 Birds of America Laura
2009 Amelia Amelia Earhart Hollywood film festival Best Actress
2010 The Resident Dr. Juliet Dermer in post-production
Conviction Betty Anne Waters completed
2011 Falling Out of Fashion
Fangland Evangeline Harker

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)hilary swankdipununduh tanggal 20 Juni 2011
  2. ^ a b c (id)Berita hilary swank dipununduh tanggal 20 Juni 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hilary_Swank&oldid=831421"