Hidrokarbon aromatik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sawijining hidrokarbon aromatik utawa arena[1] (sok-sok uga diarani hidrokarbon aril)[2] yaiku hidrokarbon kanthi roncèn tunggal lan utawa roncèn gandha ing antarané atom-atom karboné. Konfigurasi 6 atom karbon ing senyawa aromatik ditepungi kanthi cincin benzena. Hidrokarbon aromatik bisa arupa monosiklik utawa polisiklik.

Sawetara senyawa aromatik kang dudu turunan benzena diarani heteroarena, senyawa-senyawa iki nututi Aturan Hückel. Ing senyawa-senyawa iki, paling ora ana atom karbon siji kang digantèkaké déning atom liyané, kayata oksigen, nitrogen, utawa belerang. Salah sawijiné tuladha yaiku furan, sawijining senyawa heterosiklin cincin kang nduwèni limang anggota, salah sawijiné oksigen. Tuladha liyané yaiku piridina, sawijining senyawa heterosiklik cincin kanthi enem anggota, salah sawijiné yaiku nitrogen.[3]

Jenis[sunting | sunting sumber]

Hidrokarbon aromatik polisiklik[sunting | sunting sumber]

Senyawa aromatik polisiklik uga ditepungi kanthi aran senyawa aromatik polinuklir utawa cincin kapadhu. Ciri senyawa aromatik polisiklik yaiku anané cincin-cincin aromatik kang nggunakaké atom-atom karbon tartamtu kanthi bebarengan, utawa loro utawa luwih cincin benzena kang didadèkaké siji. Hidrokarbon aromatik polisiklik lan akèh saka turunané padatan nduwèni wangun padhet.

Réaksi arena[sunting | sunting sumber]

Arena arupa réaktan ing akèh reaksi organik.

Substitusi aromatik[sunting | sunting sumber]

Ing substitusi aromatik, 1 substituen ing cincin arena yaiku substitusi aromatik elektrofilik (reagen aktifé elektrofil) lan substitusi aromatik nukleofilik (reagené nukleofil). Ing substitusi aromatik radikal-nukleofilik, reagen aktifé arupa radikal. Salah sawiji tuladhané yaiku nitrasi saka asam salisilat: [4]:

Nitrasi saka asam salisilat

Réaksi panggandhèngan[sunting | sunting sumber]

Ing réaksi penggandhèngan, logam bakal ngatalisasi panggandhèngan ing antarané 2 fragmèn radikal formal. Kasil kang padatan éntuk saka réaksi panggandhèngan yaiku pambentukan reroncèn karbon-karbon anyar, kayata alkilarena, vinil arena, biraril, roncèn karbon-nitrogen (anilina) utawa roncèn karbon-oksigen anyar. Tuladhané yaiku arilasi saka perfluorobenzena: [5]

Réaksi panggandhèngan

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Definition IUPAC Gold Book Link
  2. ^ Mechanisms of Activation of the Aryl Hydrocarbon Receptor by Maria Backlund, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet
  3. ^ HighBeam Encyclopedia: aromatic compound
  4. ^ Ana loop cithakan: Cithakan:Doi
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand
  5. ^ Ana loop cithakan: Cithakan:Doi
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]