Heterosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Jagung hibrida.jpg
Persilangan kalih galur tetua (P1 dan P3) nghasilaken keturunan kaliyan ukuran tongkol ngelangkungi kalih tetuanya.

Heterosis ing genetika inggih punika efek perubahan ing penampilan keturunan persilangan (blaster) ingkang sécara konsisten béntèn saking penampilan kaping kalih tetuanipun. Istilah punika ing koinekan dening G.H. Shull ing taun 1914, saksampunè (ngantos 1908) dipunsébat dados heterozigosis.

Penemuan[sunting | sunting sumber]

Sératan kawiwitan babagan hybrid vigor dipundamél déning Kölreuter ing taun 1766 nglaporakén asil persilangan ing Nicotiana, Dianthus, Datura, lan pintén-pintén tanduran sanésipun. Gregor Mendel, ing eksperimen persilanganipun ugi nglaporaken (1865) wonten peningkatan inggil tanduran ing generasi persilangan. Gejala heterosis kawiwitan dipunamati secara sistematik déning Charles Darwin, mliginipun ing buku klasiipun, The Effects of Cross and Self-fertilisation in the Vegetable Kingdom (1876)[1], menawi jumlah peneliti lan praktisi ingkang langkung wiwit dipunmangertosi sampun mangertosi lan mendokumentasikan. Ing pinten-pinten seri persilangan tanduran ingkang dipunlampahi, Darwin ngendika menawi persilangan antawisipun kalih galur taneman maringi keturunan ingkang penampilanipun langkuung sae lan menawi pembuahan piyambak maringi pengaruh ingkang ngerugekake kangge generasi keturunanipun. Menawi mekaten, piyambakipun mboten maringi njlentrehan tuntas punapa menika kedadosan ing masanipun prinsip pewarisan genetik ndereng terumuskan. Ing pungkasan abad ke-19 lan wiwit abad ke-20 sejumlah peneliti pertanian Amerika Serikat ngelampahi eksperimen ingkang ngeliput ewunan persilangan ngginaaken galur-galur jagung ing daerah cornbelt lan lan pikantuk asil sami kaliyan ingkang dipunlampahi Darwin; ing pinten-pinten pasangan persilangan menawi ngelangkungi penampilan tetua ingkang sae. Perbaikan penampilan ini akan menyusut secara drastis pada generasi F2 apabila generasi F1 ini diserbuki piyambak (selfing) lan saklajengipun ngantos ing generasi F6 utawi F7 rerata penampilanipun kadasta ingkang kaping kalih tetuanipun. Menawi galur-galur generasi dipunlajut kaliyan disilangkan, gejala serupa kadasta generasi F1 malih teramati. Ing peneliti ingkang gayut ing eksperimen ageng punika (ing antawisipunBeal, Shull, lan East) ingkanglajeng maringi penjelasan genetis menawi gejala punika, ngginaaken teori berbasis Hukum Mendel, ingkang tasih relatif enggal ing masa punika.

Penjelasan genetis[sunting | sunting sumber]

Adedasar Hukum Mendel lan teori genetika kuantitatif ingkang ngrumat babagan pesat ing masa punika tuwuh kalih teori utama ingkang njelentrehaken dasar genetik heterosis saking tim peneliti kasebut. Teori kawiwitan dipunrembag dening E.M. East (1908)[2] dan G.H. Shull (1908)[3], dipunsebat teori dominans-berlebih (overdominance theory), lan ingkang kaping kalih dipuntawaraken dening Keeble lan Pellew (1910) [4] serta A.B. Bruce (1910) [5] dan dipuntepang dados teori keuntungan dominans ( advantage of dominance theory). Rasmusson (1933) saklajengipun nunjukaken menawi epistasis (interaksi antawis gen-gen ing lokus ingkang benten-benten) saged ugi njelentrehaken gejala heterosis. Kaping tiga njeleehaken genetis punika ngatos sakpunika tasih nggadahi pengikut lan sakpunika gamblang menawi kaping tiga teori kasebut saged merdamel sami-sami.

Teori Dominans-kalangkungan[sunting | sunting sumber]

Teori Dominans-berlebih nyatakaken, peningkatan penampilan ing generasi F1 asil persilangan, ingkang heterozigot, kedadosan menawi genotipe heterozigot ing suatu lokus nggadahi ekspresi langkung kiat menawi mekaten genotipe homozigot ing lokus punika. Ing teori punika, mboten dipunpermasalahaken bentenipun fenotipe ing homozigot. Amargi fenotipe dipunkendalikaken dening katah lokus kaliyan perilaku kadasta punika, muncullah gejala heterosis. Iggih punika tuladha kangge tiga lokus kaliyan perilaku punika:

Generasi:                     P1                   P2
Genotipe:                   A b C         ×       a B c     
                            — — —         |       — — —  
                            — — —         |       — — —
                            A b C         |       a B c
Nilai   :                   1+0+1 = 2     |       0+1+0 = 1 
                                           
Generasi:                                 F1
Genotipe:                               A b C
                                        — — — 
                                        — — —
                                        a B c
Nilai   :                               2+2+2 = 6

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ lihat versi buku elektronik The Effects of Cross and Self-fertilisation in the Vegetable Kingdom
  2. ^ East, E. M., 1908. Inbreeding in corn. Rep. Conn. Agric. Exp. Stn. pp. 419–428.
  3. ^ Shull, G. H., 1908. The composition of a field of maize. Am. Breeders Assoc. Rep. 4:296-301
  4. ^ Keeble, F. and C. Pellew, 1910 The mode of inheritance of stature and of time of flowering in peas (Pisum sativum). J. Genet. 1:47-56.
  5. ^ Bruce, A. B., 1910 The Mendelian theory of heredity and the augmentation of vigor. Science 32:627-628

Ndelengen Uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Heterosis&oldid=836809"