Hessen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hessen

Gendéra Hessen

Lambang Hessen

(Gendéra Hessen) (Lambang Hessen)
Data
Ibukutha: Wiesbaden
Wiyar Wilayah: 21.114,72 km²
Padunung: 6.062.000 (30.06.2010)
Kapadhetan padunung: 288 jiwa/km²
Wangun Negara: Républik démokratik lan
parlemèntèr
ISO 3166-2: DE-HE
Homepage: www.hessen.de
Pulitik
Perdana Mentri (Ministerpräsident): Volker Bouffier (CDU)
Partai sing kuasa: CDU, FDP
Komposisi ing Parlemèn Negara Bagéyan (118 kursi): CDU 46
SPD 29
FDP 20
B90/Grüne 17
Die Linke 6
Pamilihan Lokal pungkasan: 18 Januari 2009
Pemilihan sabanjuré: 2013
Perwakilan ing Parlemèn Federal
Swara ing Bundesrat: 5
Péta
Lokasi Hessen ing Jèrman


Hessen arupa salah sawijining negara bagéyan saka Républik Federal Jèrman. Ibukuthané ana ing Wiesbaden. Wiyar wilayahé 21.114,72 km² kanthi padunung 6.092.000 (Oktober 2004). Saiki dipimpin déning Roland Koch saka CDU (wiwit 7 April 1999).

Ing Hessen ana Frankfurt am Main, kutha sing dadi pusat kauwangan Jèrman. Kutha-kutha wigati liyané: Darmstadt, Kassel, Offenbach, Marburg, Hanau, Giessen, Fulda, lan Wetzlar.

Pambagéyan Administratif[sunting | sunting sumber]

Hessen kapérang dadi telung dhaérah Regierungsbezirke sing kurang luwih bisa dipadhakaké karo karésidhènan ing Indonésia yaiku: Darmstadt, WGießen lan Kassel. Teteluné banjur dipérang manèh dadi 21 Landkreise (kabupatèn) lan 5 Kreisfreie Städte (kuthamadya/kutha otonom).

Landkreise (kabupatèn)[sunting | sunting sumber]

Regierungsbezirk
Darmstadt
Regierungsbezirk Kassel
  1. Bergstraße
  2. Darmstadt-Dieburg
  3. Groß-Gerau
  4. Hochtaunuskreis
  5. Main-Kinzig-Kreis
  6. Main-Taunus-Kreis
  7. Odenwaldkreis
  8. Offenbach
  9. Rheingau-Taunus-Kreis
  10. Wetteraukreis

    Regierungsbezirk
    Gießen
  11. Gießen
  12. Lahn-Dill-Kreis
  13. Limburg-Weilburg
  14. Marburg-Biedenkopf
  15. Vogelsbergkreis

  1. Fulda
  2. Hersfeld-Rotenburg
  3. Kassel
  4. Schwalm-Eder-Kreis
  5. Werra-Meißner-Kreis
  6. Waldeck-Frankenberg
    Map of Hesse with districts (with numbers).svg

Kreisfreie Städte (kuthamadya)[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  • (en) (de) Situs resmi Hessen (ing basa Jerman lan Inggris)



Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hessen&oldid=804831"