Henry PuYi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Xuantong Emperor
宣統帝
Kaisar Cina
Pamaréntahan 2 Desember 1908 – 12 Februari 1912
(&&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03 taun, &&&&&&&&&&&&&072.&&&&&072 dina)
1 July 1917 – 12 July 1917
(&&&&&&&&&&&&&&00.&&&&&00 taun, &&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 dina)
Didhisiki Kaisar Guangxu
Wali Zaifeng, Pangeran le-2 Chun
Kaisar Manchukuo
Pamaréntahan 1 Maret 1934 – 15 Agustus 1945
(&&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011 taun, &&&&&&&&&&&&0167.&&&&&0167 dina)
Kaisar Cina
Pretendence 12 Februari 1912 – 16 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&055.&&&&&055 taun, &&&&&&&&&&&&0246.&&&&&0246 dina)
Pangganti Yuyan
Kaisar Manchukuo
Pretendence 15 Agustus 1945 – 16 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022 taun, &&&&&&&&&&&&&062.&&&&&062 dina)
Pangganti Pujie
Garwa Maharani Wen Xiu
Maharani Wan Rong
Era
Xuāntǒng 宣統 (1908-1912)
Datong 大同 (1 Maret 1932 – 28 Februaryi1934)
Kāngdé 康德 (1 Maret 1934 – 17 Agustus 1945)
House Dinasti Aisin-Gioro
Bapa Zaifeng, Pangeran Chun
Ibu Guwalgiya Youlan
Miyos 7 Februari 1906
Beijing, Kekaisaran Qing
Tilar donya 17 Oktober 1967 (umur 61)
Beijing, Republik Rakyat Cina
ing Babaoshan Revolutionary Cemetery Later moved to the Easter Qing Mausoleum near Beijing in 1996

Data Panguasa Tiongkok

Jeneng Asli PuYi
Jeneng Raja/Undang-undangan kaisar Xuan Tong
Periode Jaman Dinasti Qing
Taun lair 1906
Taun mati 1967

Pǔyí (Hanzi tradisional: 溥儀; Hanzi saanané: 溥仪) (7 Februari 1906 - 17 Oktober 1967) yaiku kaisar kaping 12 saka dinasti Qing kang uga kaisar terakhir Tiongkok kang nguwasani pamrentahan saka taun 1908 nganti tekan 1924.[1][2][3] Kakine kang jenege Yihuan yaiku anak nomer 7 saka kaisar Daoguang lan bapake Zaifeng yaiku adhine Kaisar Guangxu.[3] Sawise kaisar Guang Xu mati, nalika kuwi PuYi nembe umur 2 taun, diangkat dadi kaisar karo jeneng kekaisaran Xuan Tong.[3] Ana ing mangsa pamrentahane, Dr. Sun Yat Sen nglakokake revolusi yaiku nalika taun 1911 lan ngrampungi jaman kekaisaran Tiongkok kang wis ana luwih saka 2000 taun.[2] Sawise revolusi, PuYi isih diijinake kanggo manggon ana ing daerah kekaisaran (saiki dijenengi Kutha Terlarang lan dadi objek plesiran).[2] PuYi uga tau diangkat dadi pemimpin paling dhuwur ana ing negara Manchu (Man Zhou Guo), sawijining negara boneka gaweane Jepang kang kalebu ana ing wilayah Tiongkok lan wewatesan karo Russia, Tiongkok, [[Korea Lor] lan Mongolia.[3] Sawise Jepang kalah ana ing perang dunia kedua, Uni Soviet nguasani wilayah Manchu lan nangkep PuYi ana ing bandara penerbangan nalika PuYi arep lunga menyang Jepang. PuYi ditahan sasuwene 5 taun lan dikirim menenh menyang Tiongkok nalika taun 1950.[3] Baline PuYi ana ing Tiongkok, PuYi ngakoni kesalahane lan ngomong panampane marang pambaharuan, pendidikan lan revolusi kang ndadekake nalika taun 1958 PuYi dibebasake dening pamrantahan Tiongkok lan nalika kuwi PuYi kang sadurunge kaisar dadi rakyat biasa.[1] Dheweke mati merga lara nalika umure 61 taun.[3]

Pu YI
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Henry PuYi ing Wikimedia Commons.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


anal

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henry_PuYi&oldid=832570"