Henry I saking Inggris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Henry I saking Inggris (1068/1069 - 1 Desember 1135) punika Raja Inggris saking 1100 ngantos sédanipun ing warsa 1135. Henry mbokmanawi miyos ing Selby, Yorkshire. Panjenenganipun putra ka-tiga William I sang Penakluk lan Ratu Mathilda saking Flandria.

Panjenenganipun dados raja wekdal sedhèrèkipun William II tiwas ing satunggalipun perburuan. Minangka raja, Henry I nyobi damel reformasi sosial. Panjenenganipun ngedalaken Piagam Kabébasan singkang dipunanggep minangka rintisan Magna Carta. Panjenenganipun ugi mangsulaken sawetawis hukum Eadweard sang Pengaku Iman.

Henry anggadhahi 2 putra, Matilda lan William Adelin. Panjenenganipun ugi minangka bapak saking sawetawis putra sakjawinipun nikah, watawis 20-25 putra.

Henry séda taun 1135 wekdal ngrawuhi puteri lan wayahipun ing Normandia. Saksampunipun kasédan sadhèrèk pytri lan kepénakanipun, Stephen andadoskaen pasulayan sinten ingkang kagungan hak minangka Raja lan Ratu Inggris.

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Children of Henry I