Helen Keller

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Helen Adams Keller
Lair 27 Juni 1880
Tuscumbia, Alabama
Tilar donya 1 Juni 1968
Easton, Connecticut
Pagawéyan Panulis, Aktivis, Dhosèn

Helen Adams Keller (27 Juni 1880 - 1 Juni 1968) punika pamenang Honorary University Degrees Women's Hall of Fame, The Presidential Medal of Freedom, The Lions Humanitarian Award, malah cariyos kagesanganipun pikantuk 2 piala Oscar. Panjenenganipun nyerat artikel sarta buku-buku misuwur, ing antawisipun The World I Live In dan The Story of My Life (dipunketik kanthi aksara biasa lan Braille), ingkang dados literatur klasik ing Amérika lan dipunpertal dhumateng 50 basa. Panjenenganipun tedhak dhateng 39 nagari kanggé atur pangandikan kaliyan para présidhèn, ngempalaken dana kanggé tiyang-tiyang wuta lan budheg. Panjenenganipun madegaken American Foundation for the Blind lan American Foundation for the Overseas Blind.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Panjenenganipun miyos normal ing Tuscumbia, Alabama taun 1880. Ing yuswa 19 wulan, panjenenganipun nandhang panyakit anèh ingkang njalari wuta lan budheg. Panjenenganipun dados nakal lan boten saged dipunwulang ing yuswa 7 taun, saéngga tiyang sepuhipun manggihi Johanna (Anne) Mansfeld Sullivan Macy supados dados guru pribadi lan mentor. Annie nyipeng tangan Helen ing saandhaping toya lan kanthi basa isyarat, panjenenganipun paring pangandikan "T-O-Y-A" ing tangan sanèsipun. Nalika Helen nyipeng lemah, Annie ngandika "L-E-M-A-H" lan puniki dipunlampahi kathahipun 30 tembung per dinten. Helen dipunwulang kanggé maos liwat aksara braille dumugi mangertos punapa maksudipun. Helen nyerat, "Kula éling dinten ingkang paling wigatos salebeting gesang kula inggih punika nalika guru kula, Anne Mansfield Sullivan, dugi dhumateng kula." Kanthi telatèn, Annie mulang Helen kanggé ngandika liwat pocaping tutuk, saéngga Helen ngandika, "Perkawis paling saé lan paling éndah ingkang boten dipunpriksani utawi dipundumuk déning donya inggih punika perkawis ingkang dipunrumaos salebeting manah." Penjenenganipun sinau basa Prancis, Jerman, Yunani lan Latin liwat braille. Ing yuswa 20 taun, panjenenganipun kuliah ing Radcliffe College (cabang Univèrsitas Harvard), khusus wanita. Annie ngréncangi kanggé spell textbooks, aksara setunggal mbaka setunggal, ingkang dipunparingaken dhateng tangan Helen. Namung 4 taun, Helen lulus kanthi prédhikat magna cum laude.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Helen_Keller&oldid=819624"