Hassanal Bolkiah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hassanal Bolkiah
Sultan Yang Dipertuan Negara Hassanal Bolkiah
Sultan of Brunei
Pamaréntahan 4 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&046.&&&&&046 taun, &&&&&&&&&&&&0201.&&&&&0201 dina)
Panobatan 1 August 1968
Didhisiki Omar Ali Saifuddien III
Heir-apparent Al-Muhtadee Billah
Garwa Pengiran Anak Saleha
Pengiran Isteri Mariam
(cerai 2003)
Azrinaz Mazhar Hakim
(menikah 2005, cerai. 2010)
Isu
Al-Muhtadee Billah
Azim
'Abdul Malik
Abdul Mateen
'Abdul Wakeel
Rashidah
Muta-Wakkilah
Majeedah
Hafizah
'Azemah
Fadzilah
Ameerah
Agami Muslim - Sunni

Jenderal Haji Sir Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah GCB GCMG (lair 15 Juli 1946; umur 67 taun) inggih menika Sultan Brunei kaping 29 lan Yang Di-Pertuan Brunei Darussalam sarta Perdana Menteri pertama Brunei Darussalam.[1] Panjenenganipun menika putra nomer setunggal Omar Ali Saifuddien III, Sultan Brunei kaping 28, lan Pengiran Anak Damit.[1]

Hassanal Bolkiah minangka Sultan[sunting | sunting sumber]

Sultan Hassanal Bolkiah kaliyan Presiden Republik Rakyat China, Hu Jintao

Wonten ing aturan konstitusi 1959 Brunei, Sultan minangka kepala negara kanthi kakuwasaan eksekutif ingkang ageng, kalebet kakuwasaan dharurat wiwit taun 1962.[1] Nalika tanggal 9 Maret 2006, Sultan dipunlaporaken sampun nggantos konstitusi Brunei ingkang damel panjenenganipun sampurna ing sangandhapipun hukum Brunei.[1] Hassanal Bolkiah ugi dados Perdana Menteri sarta nyepeng portofolio Menteri Pertahanan lan Keuangan.[1] Minangka Menteri Pertahanan, Panjenenganipun ugi dados Panglima Tertinggi Royal Brunei Angkatan Bersenjata Umum Kehormatan ing angkatan bersenjata Inggris lan Indonesia lan Laksamana Kehormatan Armada ing Angkatan Laut Inggris.[2] Panjenenganipun ugi dados Inspektur Jenderal Polisi (IGP) saking Royal Brunei Police Force.[2] Panjenenganipun mbahas Majelis Umum Perserikatan Bangsa-bangsa bab panampinipun Brunei Darussalam kagem Perserikatan Bangsa-bangsa nalika sasi September 1984.[2] Nalika taun 1991, panjenenganipun nepangaken ideologi konservatif dhateng Brunei ingkang dipunsebat Melayu Islam Beraja (MIB) utawi tiyang melayu Islam Monarki, ingkang dadosaken monarki minangka pambela Islam.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Sultan of Brunei Declares Himself Infallible dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)
  2. ^ a b c d (en)Country profile: Brunei dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)


Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en)Country profile: Brunei

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hassanal_Bolkiah&oldid=830956"