Hans Christian Oersted

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hans Christian Ørsted
Hans Christian Oersted
Fisikawan saha kimiawa Denmark.
Miyos Rudkøbing, Denmark, 14 Agustus 1777
Warga negari

Flag of Denmark.svg Denmark

Séda Kopenhagen, 9 Maret 1851

Hans Christian Ørsted (14 Agustus1777 ing Rudkøbing9 Maret 1851 ing Kopenhagen) punika salah satunggiling ahli fisika saha kimia Denmark, ingkang angsal pengaruh filsafat Immanuel Kant. Ing taun 1820 piyambakipun manggihaken gandhèngan antawis listrik kaliyan magnetisme ing satunggiling èkspèrimèn ingkang sederhana sanget. Piyambakipun nuduhi menawi kawat ingkang dipun aliri arus listrik saged enolak dom magnet kompas. Ørsted mboten saged nyukani penjelasan ingkang marem kanggé fénoménah puniki. Piyambakipun ugi mboten nyobi ndèkèk fénoménah punika ing warangka matématis.

Ørsted mboten ingkang kapisan manggihaken gandhèngan antawis listrik saha magnetisme. Sadèrèngipun punika sampun wonten tiyang Italia anami Gian Domenico Romagnosi, sawetawis 18 taun sadèrèngipun. Romagnosi punika ahli hukum Italia. Cathetan prakawis pamanggihan Romagnosi dipunterbitaken ing 1802 ing satunggiling koran Italia, ananging komunitas ngèlmiah mboten wonten ingkang nggatosaken.

Ing 1825 Ørsted maringi sumbangsih wigatos kanggé kimia. Piyambakipun ingkang kapisan ndamel aluminium.

Unit magnetisme oersted dipunsukani nami mekaten kanggé mumulèni piyambakipun.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.