Hans Bague Jassin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Hans Bague Jassin, utawi langkung kawentar kanthi asama H.B. Jassin, ( Gorontalo, Sulawesi Lèr, 31 Juli 1017 - 11 Maret 2000, punika satunggiling pemgarang, penyunting lan kritikus sastra Indonesia ingkang pinunjul. Kritik sastra ingkang dipun kembangaken déning H.B. Jassin umumipun asipat edukatif lan apresiatif, sarta langkung mentingaken kepekaan lan perasaan tinimbang teori ilmiah sastra. Amargi agengipun pengaruh H.B. Jassin tumrap lingkungan sastra Indonesia, saéngga naté dipun juluki Paus Sastra Indonesia.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

  • HIS Balikpapan (1932)
  • Mulo
  • HBS, Medan (1939)
  • FS UI (1957)
  • Universitas Yale,AS (1958-1959)
  • Doktor Kehormatan Sastra saking UI (1975)

Karya [1][sunting | sunting sumber]

Karya Asli[sunting | sunting sumber]

  • Angkatan 45 (Jajasan Dharma, 1951)
  • Tifa Penyair dan Daerahnya (Jajasab Dharma, 1952)
  • Kesusastraan Indonesia Modern dalam Kritik dan Esei (Gunung Agung, 1954-1957)
  • Kesusastraan Dunia dakam Terjemahan Indonesia (Jajasan Kerjasama Kebudajaan, 1956)
  • Heboh Sastra 1968 (Gunung Agung 1970)
  • Gema Tanah Air ( 1948)
  • Kesusastraan Indonesia Dimasa Jepang (1948)
  • Chairil Anwar Pelopor Angkatan 45 (1956)
  • Kisah 13 Cerita Pendek (1955)
  • Analisa, Sorotan atas Cerita Pendek)
  • Amir Hamzah Raja Penyair Pujangga Baru (1962)
  • Pujangga Baru Prosa dan Puisi (1963)
  • Angkatan 66 Prosa dan Puisi (1968)
  • Surat-Surat 1943-1983 (Gramedia 1984)

Karya Terjemahan[sunting | sunting sumber]

  • Max Havelaar (Karya Multatuli, Djambatan 1972)
  • Al Qur'an bacaan Mulia (Djambatan, 1978) lan Bacaan Mulia (edisi revisi, Yayasan 23 Januari 1942, 1982)
  • Terbang Malam (Karya A de St Exupery)
  • Api Islam (Karya Syed Amir Ali, 1966)

Prestasi [2][sunting | sunting sumber]

  • Tokoh Pembukuan Nasional, (2 Mei 1996)
  • Penghargaan saking Pengurus Pusat IKAPI tumrap jasa-jasanipun wonten ing Perbukuan Indonesia, (17 Oktober 2000)

Sumber[sunting | sunting sumber]

  1. Tokoh Indonesia
  2. Seniman Sastra HB Jassin

Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hans_Bague_Jassin&oldid=867588"