Hamengkubuwana IV

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sri Sultan Hamengkubuwana IV
Sri Sultan Hamengkubuwana IV
Raja Ngayogyakarta.
Miyos Yogyakarta, 3 April 1804
Séda Yogyakarta, 6 Desember 1822
Jabatan

Royal Seal of the Sultanate of Yogyakarta.svg Raja Ngayogyakarta

Sri Sultan Hamengkubuwana IV utawi Radèn Mas Ibnu Jarot (miyos ing Yogyakarta, 3 April 1804 – séda ing Yogyakarta, 6 Desember 1822 kanthi yuswa 18 taun) inggih menika ratu ingkang kaping sekawan wonten ing kraton Ngayogyakarta. Panjenengandalem jumeneng nata nggantosaken ingkang rama ing yuswa sedasa taun, inggih punika ing warsa 1814. Amargi taksih anèm sanget pramila Paku Alam I dipunpatah minangka wakildalem.

Ing salebeting mangsa pamaréntahdalem punika, panguwaosipun Patih Danureja IV tansaya ageng. Sadhèrèk-sadhèrèkipun kapatan nglenggahi jabatan-jabatan wigatos ing kraton. Kulawargi Danurejan punika misuwur tundhuk dhumateng Walandi. Kularwargi punika ugi ndhukung sistem séwa siti tumraping swasta. Bab punika sanget ngrugèkaken kawula alit.

Ing tanggal 20 Januari 1820 Paku Alam I sèlèh jabatan minangka wali raja. Pamaréntahandalem ingkang mandhiri punika namung lumampah kalih taun amargi suruddalem ing tanggal 6 Desember 1822 nalika tindak pesiyar. Sasampunipun surud lajeng angsal jejuluk Sinuhun Jarot, Séda Besiyar.

Priksani ugi[sunting | sunting sumber]

Kapustakan[sunting | sunting sumber]

  • M.C. Ricklefs. 1991. Sejarah Indonesia Modern (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
  • Purwadi. 2007. Sejarah Raja-Raja Jawa. Yogyakarta: Media Ilmu


Dipunrumiyini
déning:
Hamengkubuwana III
Raja Kasultanan Yogyakarta
1814 - 1822
Dipunlajengaken
déning:
Hamengkubuwana V


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hamengkubuwana_IV&oldid=888102"