Haida Gwaii

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Haida Gwaii
Kepulauan Queen Charlotte

Haida Heritage Centre di Kaay Llnagaay

Peta Haida Gwaii
Geography
Location Samudra Pasifik
Coordinates 53°N 132°W / 53°N 132°W / 53; -132Koordinat: 53°N 132°W / 53°N 132°W / 53; -132
Total islands ~150
Major islands Pulau Graham, Pulau Moresby
Area 10.180 km2 (3.931 sq mi)
Highest elevation 1.164 m (3.819 ft)
Highest point Gunung Moresby
Country
Kanada
Propinsi Flag of British Columbia British Columbia
Largest city Queen Charlotte City (pop. 948)
Demographics
Population 4761 [1] (as of 2008)
Density 0.468 /km2 (1,212 /sq mi)
Additional information
Zona wektu: Pasifik

Haida Gwaii[2] utawa Kepulauan Queen Charlotte,[3] yaiku salah sijining kepulauan ing Pesisir Lor British Columbia, Kanada, akèh-akèhé dipanggoni dening suku Haida. Haida Gwaii kagolong saka rong pulau utama: Pulau Graham ing lor, lan Pulau Moresby ing kidul, bareng sekitar 150 pulau cilik kanthi jembar 10.180 km² (3,931 sq mi)</noinclude>. Pulau gedhé liyané yaiku Pulau Anthony (British Columbia), Pulau Langara, Pulau Louise, Pulau Lyell, Pulau Burnaby, lan Pulau Kunghit.

"Haida Gwaii" ing basa Inggris diucapkaké /ˈhdə ɡw/, HY-duh-gweye-'. Jeneng iki artiné "Kepulauan Bangsa" ing basa Haida.

Kepulauan iki misah saka lemah British Columbia ing sebelah etan dening Selat Hecate. Pulau Vancouver mapan ing kidul, ing seberang Queen Charlotte Sound (Canada), ing sawetara negara bagian Amerika Serikat Alaska mapan ing lor, ing seberang Dixon Entrance sing direbutaké.

Sapropirane pulau dilindungi ing ngisor UU federal kayata Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site, sing nyakup Pulau Moresby lan pulau-pulau sekitaré. Ana Sapropirané taman propinsi sing uga dilindungi, ananging ing ngisor UU propinsi, sing paling gedhé yaiku Naikoon Provincial Park ing étan laut Pulau Graham. Kepulauan iki yaiku omah kanggo akèh kauripan liar, kamasuk subspesies paling gedhé Beruang Ireng Amerika, lan subspesies paling cilik (Ursus americana carlottae) lan subspesies stoat Mustela erminea haidarum. Rusa buntut ireng lan rakun yaiku spesies sing lagi waé teko sing saya akèh jumlahé.

Ing tanggal 3 Juni 2010, Haida Gwaii Reconciliation Act kanthi resmi mènèhi jeneng kepulauan iki Haida Gwaii minangka bagian saka protokol rekonsiliasi antarané British Columbia lan suku Haida.[2][4]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Haida_Gwaii&oldid=835077"