Hafez al-Assad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
حافظ الأسد
Hafez al-Assad
Hafez al-Assad

Mangsa jabatan
22 Februari 1971 – 10 Juni 2000
Pejabat sadurungé Nureddin al-Atassi
Pengganti Abdul Halim Khaddam (Pejabat)

Lair 6 Oktober 1930
Qardaha, Suriah
Tilar donya 10 Juni 2000 (umur 69)
Damaskus, Suriah
Kabangsan Suriah
Partai pulitik Partai Baath
Agama Alawi Islam Shi'ite

Hafez al-Assad (Arab: حافظ الأسد Ḥāfiẓ al-Asad, lair 6 Oktober 1930 – tilar donya 10 Juni 2000 kanthi umur69 taun) yaiku présidhèn Suriah kang njabat ana ing telung mangsa jabatan.[1][2] Hafez digantèkaké déning anaké, présidhèn Bashar al-Assad kang njabat wiwit taun 2000 nganti tekan saiki.[1][2]

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Hafez lair saka kulawarga Alawite nalika tanggal 6 Oktober 1930. Hafez dadi anggota Angkatan Udara Syria (Suriah) lan dadi pangadeg Partai Ba'ath kang ndadèkaké Hafez olèh posisi kang nguntungaké merga anané kudéta ing Suriah taun 1966.[1] Dhèwèké mèlu ana ing Perang Enem Dina nglawan Israel taun 1967, lan prastawa September Ireng nalika PLO nyoba (kanthi dhukungan saka Suriah) nggulingaké Raja Hussein bin Talal saka Yordania.[1]

Tumuju kakuwasan[sunting | sunting sumber]

Hafez munggah ana ing panggung kakuwasan dadi Perdhana Mentri ana ing Suriah merga akèh intrik pulitik ing Wétan Tengah lan uga ana ing negarané.[2] Posisi dadi Perdhana Mentri dadi posisi kuwat kanggo Hafez kang ana ing taun sabanjuré diangkat dadi Présidhèn Suriah.[2]

Nglawan Israel[sunting | sunting sumber]

Hafez al-Assad nguwataké posisiné ana ing 30 taun sakwisé lan dadi salah siji tokoh kang duwé pangaruh ana ing Wétan Tengah.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hafez_al-Assad&oldid=832233"