Gyeongju

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gyeongju
경주
—  Kota  —
Korea transcription(s)
 • Hangul 경주시
 • Hanja 慶州市
 • Revised Romanization Gyeongju-si
 • McCune-Reischauer Kyŏngju-si
Atas: Taman kuburan kuno; tengah kiri:Cheomseongdae; tengah: Seokguram; tengah kanan: Menara Gyeongju; bawah kiri: Bulguksa; bawah kanan Anapji.
Official logo of Gyeongju
Emblem Gyeongju
A region on an east coast is divided into 23 districts, with the southern coastal district highlighted.
[[file:Cithakan:Location map Korea Selatan|280px|Gyeongju is located in Cithakan:Location map Korea Selatan]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Korea Selatan|6x6px|Gyeongju|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">Gyeongju
Lokasi di Korea Selatan
Coordinates: 35°51′N 129°13′E / 35.85°N 129.217°E / 35.85; 129.217
Negara Korea Selatan
Region Gyeongsang Utara
Pembagian administratif 4 eup, 8 myeon, 11 dong, 305 ri
Wewengkon
 • Total 1.324,39 km2 (51,135 sq mi)
Populasi (2008)
 • Total 269.343
 • Kapadhetan 212/km2 (550/sq mi)
 • Dialek Gyeongsang
Website gyeongju.go.kr
Daerah Bersejarah Gyeongju*
Situs Warisan Donya UNESCO

300px
Negara Cithakan:ROK
Tipe Budaya
Kriteria ii, iii
Referensi 976
Wilayah Asia Pasifik
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 2000  (Sèsi ke-21)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Gyeongju (Cithakan:IPA-ko) inggih punika kota ing pèsisir pantai Laut Timur ingkang panggènanè ing sudut tenggara Provinsi Gyeongsang Utara, Korea Selatan.[1] [2] Kota punika kota ingkang agèng kaping kalih ing propinsi punika saksampunè Andong, kaliyan ombo area 1.324 km² (511 sq mi) lan populasi 269,343 adèdasar sènsus taun 2008.[1] [3] Gyeongju terletak 370 km (230 mi) tenggara Seoul[4] lan 55 km (34 mi) ibukota provinsi, Daegu.[5] kawetesan langsung kaliyan Cheongdo lan Yeongcheon ing kulon , Ulsan ing kidhul lan Pohang ing lor, kalih pusat perindustrian ingkang ageng. Sejumlah ginaaken ingkang rendah ing kawasan jawi Barisan Pegunungan Taebaek terhampar ing sejumlah panggenan ing kota punika.[6] Gyeongju inggih punika ibu kota kerajaan kuino Silla (57 SM – 935 M), suatu hal ingkang nyebapaken kota punika gadahi panggenan ingkang nonjol. Kerajaan Silla muncul ing pungkasan milenium ke-1, lan nguasai hampir sedaya Semenanjung Korea sakingi abad ke-7 ngantos 9. katahipun peninggalan saking zaman Silla ndamel Gyeongju asring dipunsebat dados "museum tanpa dinding".[7][8] Sejumlah ageng situs saking periode punika namung punika tasih saged dipuntemuaken ing Gyeongju lan dipuntentuaken dados Situs Warisan Dunia dening UNESCO,kadasta: Seokguram, Bulguksa, Kota bersejarah Gyeongju lan Yangdong.[9][10] katah panggenan bersejarah ing Gyeongju dadosaken kota punika dados salah satunggaling panggenan ingkang populer kangge destinasi wisata ing Korea kidhul.[5][11]Gyeongju ingiih punika sebuah kota berukuran nengah. menawi tren ekonomi, kependudukan, lan sosial ingkang sampun mbentuk Korea kidhul modern ugi ketingal pengaruhipun ing kota punika, Gyeongju tasih betah nahanaken jatidirinipun piyambak. ing bidang pariwisata, kota punika yaiku salah satunggaling ancas pariwisata ingkang paling misuhur ananging ing bidang perindustrian, cerak kaliyan pusat perindustrian kadasta Ulsan pun turut nguntungaken . Gyeongju gegayutan kaliyan jaringan kereta api lan jalan bebas hambatan nasional ingkang memfasilitasi lajeng lintas perindustrian lan pariwisata.[12][13][14]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

A painting of a stylized white horse on a golden brown background. An arabesque pattern is lined around the edge.
Cheonmado ("Lukisan Kuda Surga"),setunggal lukisan saking zaman Silla ingkang tasih bertahan ngantos wanci punika, dipunlukis ing abad keenam. Dipuntemuaken wanci penggalian kubur Cheonmachong.[15][16]

Sejarah wiwit Gyeongju gegayutan erat kaliyan kerajaan Silla ingkang menika ibukota saking kerajaan kasebut.[17] Gyeonju ingkang wiwitan mlebet ing catatan sejarah non-Korea dados Saro-guk, selama periode Samhan.[17] Sejarah Korea nyerat menawi Saro-guk dipundiriaken ing taun 57 SM, ing enem desa alit ing Gyeongju nyatu ing ngandap Bak Hyeokgeose. Seiring kaliyan ngerembag kerajaan, asmanipun lajeng gantos Silla. Selama periode Silla, kota punika dipunsebat kaliyan "Seorabeol", "Gyerim" utawi "Geumseong".[17][18]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "경주시 [Gyeongju-si]" (in Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. http://100.nate.com/dicsearch/pentry.html?s=K&i=296984&v=44. Retrieved 2009-08-02.
  2. ^ "S. Korean, US presidents to meet before APEC summit", Xinhua News, 2005-10-18. diaksès tanggal 2009-09-15. 
  3. ^ "Administrative divisions" (in Korean). The Government of North Gyeongsang province. 2007. http://stat.gb.go.kr/nsiiu/view/stat.do?task=viewStatTbl&act=new&tblid=DT_A0A112&orgid=216&path=%C5%EB%B0%E8%C0%DB%BC%BA%20%B1%E2%B0%FC%BA%B0%20%3E%20%B0%E6%BB%F3%BA%CF%B5%B5%20%3E%20%B0%E6%BB%F3%BA%CF%B5%B5%B1%E2%BA%BB%C5%EB%B0%E8%20%3E%20%C5%E4%C1%F6%20%B9%D7%20%B1%E2%C8%C4%20%3E%20%C7%E0%C1%A4%B1%B8%BF%AA. Retrieved 2009-09-15.
  4. ^ Smyth, Terry (2008-11-13). "Saving face for Australia". Brisbane Times. http://www.brisbanetimes.com.au/travel/saving-face-for-australia-20081113-63t3.html?page=-1. Retrieved 2009-08-11.
  5. ^ a b "Kyŏngju". Encyclopædia Britannica. 2009. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/326010/Kyongju. Retrieved 2009-09-15.
  6. ^ "경주시의 자연환경 [Natural environment of Gyeongju]" (in Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. http://100.nate.com/dicsearch/pentry.html?s=&i=3008021. Retrieved 2009-08-05.
  7. ^ Robinson et al. 2007. p.187
  8. ^ "Spring into Korea's Cultural Festivals", Travel Blackboard, 2005-03-04. diaksès tanggal 2009-09-15. 
  9. ^ "Korea, Republic of". UNESCO World Heritage Centre. 2009. http://whc.unesco.org/en/statesparties/kr. Retrieved 2010-08-22.
  10. ^ "Gyeongju Yangdong Folk Village (UNESCO World Heritage)". Korea Tourism Organization. http://www.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=804281.
  11. ^ "Insa-dong Rivals Jeju as Most Popular Tourist Spot". The Chosun Ilbo. 2009-05-05. http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2009/05/05/2009050500290.html. Retrieved 2009-08-04.
  12. ^ "경주시의 산업·교통 [Industry and Transportation of Gyeongju]" (in Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. http://100.nate.com/dicsearch/pentry.html?s=&i=3008027. Retrieved 2009-09-15.
  13. ^ "경주시 산업과 교통 [Industry and transport of Gyeongju]" (in Korean). Nate / Britannica. http://100.nate.com/dicsearch/pentry.html?s=&i=1010600. Retrieved 2009-08-07.
  14. ^ Tamásy & Taylor, (2008) p.129
  15. ^ Lee (1984), p.64
  16. ^ Rutt, (1999) p.417
  17. ^ a b c "경주시의 역사 [History of Gyeongju]" (in Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. http://100.nate.com/dicsearch/pentry.html?s=&i=3008022. Retrieved 2009-08-05.
  18. ^ Lee, Ki-baek, (1984), p.78

Cithakan:Gyeongsang Utara

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gyeongju&oldid=835718"