Guwa Son Doong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Guwa Son Doong
Panggon Vietnam
Jero 150m
Dawa >6.5km
Status guwa disurve
Ditemokaké 1991
Cacahé lawang mlebu akeh
Angèlé bebahaya
Bebaya kali ngisor lemah

Guwa Son Doong iku guwa kang paling gedhe ing ndonya. Guwa iki ana ing Vietnam. Guwa iki nduweni ukuran amba 150 meter lan dhuwure 200 meter. Goa Son Doong ana ing Taman Nasional Phong Nha-Ke Bang, Kabupatèn Bo Trach, Propinsi Quang Binh, Vietnam.[1][2] Guwa iki dawane kurang luwih 6,5 km.

Guwa iki diwenehi jeneng Hang Son Doong kang tegese guwa kali lan gunung. Guwa iki di temokake dening Ho Khanh nalika taun 1991. Nanging ora ana wong kang tau mlebu ing guwa iki, amarga ukurane kang gedhe, kali kang gedhe, lan tekanan angin kang gedhe.[1]

Ing guwa iki ana kedadean kang dianggep aneh, yaiku suwara siulan kang keprungu saben dina.[2] Ana peneliti saka Inggris kang asale saka British Cave Research Association nyoba neliti guwa iku. Sabubare diteliti banjur ketemu saka ngendi suwara siulan. Suwara siulan iku saka angin ing kali ngisor lemah kang banyune ngalir banter, lan isa gawe suara kaya siulan.[2]

Guwa iki ditemokake pisanan dening warga kang jenenge Hồ-Khanh nalika taun 1991. Dheweke wis tau menehi inpormasi yen ana guwa iku, nanging ora ana kang wani mlebu ing guwa iku amarga wedi karo suwara siulan iku mau.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Goa Raksasa di Vietnam(diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d (id)www.bungakurnia.com; Misteri Goa Son Doong yang Bersiul(diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Guwa_Son_Doong&oldid=839846"