Gutasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gutasi dapat diamati sebagai titik-titik air di tepi daun.

Gutasi inggih punika prosès ngélépas toya ing béntuk cair saking jaringan ron .[1] Istilah gutasi kawiwitan dipunagém dèning Burgerstein.[1] Gutasi kédadosan ménawi ing kahanan siti ingkang jumbuh pramila nyérap toya inggil ananging laju penguapan utawi transpirasi rendah utawi ménawi penguapan toya angèl kédadosan amérgi dhuwuripun kelembapan maupun udara.[1][2] Proses gutasi kédadosan ing struktur ron sami stomata ingkang dipunasmani hidatoda.[2] Gutasi saged diamati kaliyantukulè tètès-tètès toya ing pinggir ron ingkang kasusun teratur.[1]

Tingkat kédadosan gutasi ménika rendah dipunbandingakén kaliyan transpirasi.[1] Gutasi ugi langkung wontén obsérvasi saking transpiirasi .[1] Titik-titik toya ing pinggir godong kédadosan amérgi gutasi ing injing asring luput anggènè négésaké dados embun.[1]

Mèkanismé[sunting | sunting sumber]

Médalipun toya ngèlampahi prosès gutasi kédadosan amérgi wontén tekanan positif oyot.[1] ménawi laju transpirasi rendah, oyot lajéng nyérép toya saha minéral, sahingga toya ingkang mlébét ing jaringan langkung katah menawi dipunucalakén mèdal.[3] kahanan ingkang botén dukung kédadosan tékanan oyot kadasta suhu asrép saha lémah ingkang garing ngambat kédadosan gutasi.[1]

Ménawi transpirasi kédadosan ing stomata, mila gutasi kedadosan ing struktur khusus ingkang asmanipun Bila hidatoda.[1] Hidatoda asring dipunsébat dados sebagai stomata toya.[1] Hidatoda panggènanipun ing ujung saha ing pinggir godong.[1] ménawi mékatén, titik-titik toya badhè ketingal ing ujung saha pinggir godong.[1]

Gutasi ménika asring kédadosan ing ndalu, ananging kédadosan ugi ing injing..[1] Laju gutasi ménika dipunmangertosi ing tanduran Colocasia nymphefolia.[4] Gutasi ingkang katah kèdadosan ing tanduran toya, herba, saha sukèt-sukètan. [4] Gutasi inggih punika pembesaran tetesan toya, dipunsèbapakèn dening tekana oyot ing tanduran katamtu. A-12

Kualitas Toya Kasil gutasi[sunting | sunting sumber]

Titik-titik air ingkang medal saking jaringan godong ngelampahi prosès gutasi botén toya murni. [1] pintén-pintén sényawa ingkang dipunmangèrtosi terlarut ing dalém.[1] pintén-pintén sényawa dipuntemuaken terlarut ing titik-titik toya kasebut inggih punika enzim, gendis, asam amino, vitamin, serta mineral kadasta P, K, Na, Mg, lan Fe.[1]

Bénténipun gutasi dan transpirasi[sunting | sunting sumber]

Pintén-pintén bénténipun utaminipun gutasi ing transpirasi inggih punika: [3]

Faktor bentenipun Gutasi Transpirasi
Bentuk toya ingkang dipunucalaken Pelepasan toya saking jaringan tanduran ing bentuk titik-titk toya (cair) - align="center" Kualitas toya ingkang dipunuwalaken toya ngandut senyawa-senyawa terlarut saha uyah mineral Air murni
Mekanisme toya dipunuwalaken ngelampahi struktur hidatoda nuju ujung pembuluh ron Air dilepaskan melalui stomata, kutikula, utawi lentisel
Regulasi aktivitas Pembukaan hidatoda tidak dapat diregulasi Transpirasi melalui stomata diatur oleh sel penjaga
Waktu terjadi ing ndalu utawi injing menawi wekdal ing sinar matahari (ngelampahi stomata) (ngelampahi kutikula utawi lentisel)

Efek gutasi Kanggei Tanaman[sunting | sunting sumber]

Gutasi boten gadahi pengaruh ingkang signifikan kangge kelangsungan gesang tanduran.[1] ananging, gutasi dipun mangertosi saged nyebapaken luka ing ron. [1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (en) Rajan, SS (1999), Anmol Publications PVT. LTD., ISBN 9788126102594 (Gutasi adalah... lihat Ing Panelusuran Buku Google)
  2. ^ a b (en) "Plant Physiology" Biology Questions and Answers 2011 http://www.biology-questions-and-answers.com/plant-physiology.html. Retrieved 18-10-2012
  3. ^ a b (en) Rao, DK; Kaur, JJ (2006), written at Delhi, Ratna Sagar, ISBN 9788183323789 (Perbedaan transpirasi dan gutasi lihat Ing Panelusuran Buku Google)
  4. ^ a b (en) Soni, NK (2010), Tata McGraw-Hill Education, ISBN 9780070681774 (Hidatoda sering ditemukan pada... lihat Ing Panelusuran Buku Google)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gutasi&oldid=834775"