Gunung Rinjani

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Rinjani

Kahanan njeblug ing taun 1995
Elevasi 3.726 m (12.224 ft) [1]
Prominence 3.726 m (12 ft) Ranked 39th
Dhaptar Ultra
Ribu
Location
Gunung Rinjani is located in Indonesia<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Operand ora ditemokaké kanggo *%; left: -201.1%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Gunung Rinjani
Koordinat

8°25′S 116°28′E / 8.417°S 116.467°E / -8.417; 116.467Koordinat: 8°25′S 116°28′E / 8.417°S 116.467°E / -8.417; 116.467

[1]
Geology
Tipe Stratovolcano (active)
Pungkasan njeblug 2010[1]
Climbing
Rute paling gampang Senaru

Gunung Rinjani inggih menika salah satunggalipun gunung ingkang taksih aktif ing Indonésia ingkang wonten ing pulo Lombok. Miturut administrasi gunung menika mlebet Lombok Wétan, Lombok Kilèn (basa Indonésia: Nusa Tenggara Barat, NTB). Gunung menika inggilipun 3.726 m (12.224 kaki), lan arupi gunung geni paling inggil angka kalih ing Indonésia.[2]

Ing sisih kilèn pucuk gunung Rinjani wonten kaldera ingkang jembaripun watawis 3.500 m × 4.800 m. Wonten ing kaldera menika wonten Segara Anak (segara: laut, tlaga) ingkang jembaripun 11.000.000 m persegi kanthi jero 230 m. Ing wétanipun kaldera wonten Gunung Baru (utawi Gunung Barujari) ingkang nggadhahi kawah kanthi ukuran 170m×200 m lan dhuwur 2.296 - 2376 m dpl.[3][4]

Géografi[sunting | sunting sumber]

Lombok menika kalebet bagéyan saking paparan Sundha, satunggalipun saperangan pulo alit, saking kilèn ngantos wétan, wonten pulo Bali, Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba lan Timor. Rinjani inggih menika salah satunggalipun gunung aktif ing Indonésia ingkang cacahipun 129 gunung.

Gunung Rinjani

Rute dhateng gunung Rinjani[sunting | sunting sumber]

Dunungipun Gunung Rinjani wonten ing pulo Lombok, menawi badhé dhateng Gunung Rinjani, kita saged ngginakaken bis langsung Jakarta - Mataram. Sasampunipun dugi ing Mataram, kita lajeng dhateng désa Sembalun utawi dhateng désa Senaru kanthi ngginakaken kendharaan. Sanèsipun ugi saged nganggé montor mabur saking Jakarta, Surabaya, lan Denpasar dhateng Bandara Selaparang Mataram, Lombok.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c "Rinjani". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0604-03=. Retrieved 2010-03-10.
  2. ^ "Information - Rinjani". Global Vulcanism Program USGS-Smithsonian. http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0604-03=. Retrieved 13 Sept 2010.
  3. ^ Anak Gunung Rinjani Meletus. Kompas. Edisi 2 Mei 2009 daring. Dipunaksès 2 Mei 2009.
  4. ^ Gunung Baru Jari Masih Semburkan Api. Media Indonesia Daring. Edisi 19-05-2009.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Rinjani&oldid=830410"