Gunung Merbabu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Merbabu
MerbabuSawah.jpg
Dunungé Bayalali, Magelang (Jawa Tengah),
Kutha cedhaké
Negara Indonésia
Tipe stratovolcano
nJeblug pungkasan 1797
Dhuwuré 3.145 m (10.630 sikil)
Koordinat 7,5° LS lan 110,4° BT


Gunung Merbabu (uga disebut Damalung) kuwi sawijining gunung geni tipe Strato (deleng Gunung geni) kang dumunung sacara geografis ing koordinat 7,5° LS lan 110,4° BT. [1]Sacara administratif gunung iki dumunung ing wewengkon Kabupaten Magelang ing lereng sisih wétan lan Kabupatèn Bayalali ing lereng sisih kulon, Propinsi Jawa Tengah. [1]

Gunung iki tau njeblug ing taun 1560 lan 1797.[1] Dilaporaké uga ing taun 1570 tau njeblug, nanging durung dikonfirmasi dèning panelitèn sabanjuré.[1] Pucuk gunung Merbabu dumunung ing elevasi 3.145 meter sadhuwuring segara.[1]

Gunung Merbabu duwé kawasan alas Dipterokarp Bukit, alas Dipterokarp Atas, alas Montane, lan hutan Ericaceous utawa alas gunung.[1] Dhuwuré Gunung Merbabu yaiku 3.142 m dpl.[2] Gunung Merbabu kalebu gunung api kang tuwa.[2] Lokasi Gunung Merbabu ana ing sebelahé Gunung Merapi.[2]

Gunung Merbabu nduwéni 3 tipe ekosistem alas.[1] Ekosistem iki yaiku ekosistem hutan hujan tropis musim pengunungan bawah (1.000 - 1.500 m dpl), ekosistem hutan hujan tropis musim pegunungan tinggi (1.500 - 2.400 m dpl), lan ekosistem hutan tropis musim sub-alpin (2.400 - 3.142 m dpl).[1]

Merbabu kalebu gunung volcano kang manggon ing Jawa Tengah.[3] Ing Gunung Merbabu akéh turis-turis saka Indonésia lan saka manca negara kang biyasané munggah gunung iki.[3]

Asal Tembung[sunting | sunting sumber]

Gunung merbabu manggon ing puncak kenthéng sanga.[4] Gunung Merbabu asalé saka tembung meru kang tegese gunung lan babu kang tegese wong wadon.[4] Gunung iki dikenal kanthi jeneng gunung tidur sanajan sabenere nduwni 5 kawah.[4] Kawah-kawah mau yaiku kawah Condrodimuko, kawah Kombang, Kendang, Rebab, dan kawah Sambernyowo.[4]

Ing Gunung Merbabu ana rong puncak yaiku puncak Syarif kang dhuwuré 3119 meter lan puncak Kenteng Songo kang dhuwuré 3142 méter.[4] Puncak Gunung Merbabu bisa diparani saka Cunthel, Thekelan, (Kopèng / Salatiga) Wekas (Kaponan / Magelang) utawa saka selo (Boyolali).[4] Nalika muncak lewat jalur lor (Wekas, Cunthel, Thekelan) lan mudhun lewat jalur selatan (Selo) bakal nemoni pemandangan kang éndah.[4]

Akeh gunung ing sakupengé Gunung Merbabu yaiku Gn. Merapi, Gn.Telomoyo, Gn.Ungaran.[4] Gunung Merbabu iki mbentuk dérétan garis gunung berapi marak utara Merapi- Merbabu - Telomoyo - Ungaran.[4]

Nalika munggah utawa muncak ing Gunung Merbabu kudu lewat jalur kang wis ditemtokaké.[5] Gunung Merbabu nduwéni alas kang dianggep liar awit isih ana kéwan-kéwan ganas kang mangan menungsa kayata macan. [5]


Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)merbabunationalpark.org(dipunundhuh tanggal 27 Mei 2011)
  2. ^ a b c (id)[khatulistiwa.info/gunung/39-gunung-merbabu.html khatulistiwa.info](dipunundhuh tanggal 27 Mei 2011)
  3. ^ a b (en)theincrediblejava.com(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)
  4. ^ a b c d e f g h i (id)id.merbabu.com(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)
  5. ^ a b (id)detiknews.com(dipunundhuh tanggal 28 Mei 2011)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Merbabu&oldid=820081"