Gunung Gedhé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Gede Flag of Indonesia.svg

Gunung Gede, dideleng saka arah Cipanas

Gunung Gedhé (panulisan ing Basa Indonésia: Gunung Gede), iku kalebu gunung kang ana ing Pulo Jawa, Indonésia.[1] Gunung Gedhé dunungé ana ing dhaerah Taman Nasional Gede Pangrango, kang kalebu salah sijine saka lima taman nasional kang pisanan diumumake ing Indonésia ing taun 1980.[1] Gunung iki ana ing tlatah telu kabupatèn, yaiku Kabupatèn Bogor, Cianjur lan Sukabumi, dhuwure gunung iki yaiku 1.000 - 3.000 m. dpl, lan ana ing lintang 106°51' - 107°02' BT lan 64°1' - 65°1 LS.[1] Suhu rata-rata ing puncak gunung Gede 18 °C lan yen ing wayah bengi suhu puncak kira-kira 5 °C, curah udan rata-rata 3.600 mm/taun.[1] Gerbang kang utama mara ing gunung iki yaiku saka Cibodas lan Cipanas.[1]

Objek Panaliten[sunting | sunting sumber]

Gunung Gedhé kalebu gunung kang khas lan unik, amarga kuwi, Gunung Gedhé didadèkaké salah sijine laboratorium alam kang agawé para paneliti seneng karo Gunung Gedhé.[2]

Ana ing taun 1819, C.G.C. Reinwardt wong kang kaping pisan bisa mendaki Gunung Gedhé, sateruse disusul dening F.W. Junghuhn (1839-1861), J.E. Teijsmann (1839), A.R. Wallace (1861), S.H. Koorders (1890), M. Treub (1891), W.M. Docters van Leeuwen (1911); lan C.G.G.J. van Steenis (1920-1952) wis gawe macem-macem wit-witan kanggo dasar nyusun buku The Mountain Flora of Java kang diterbitake taun 1972.[2]

Gunung Gedhé uga nduwèni macem-macem ekosistem ya iku formasi-formasi alas submontana, montana, subalpin; sarta ekosistem danau, rawa, lan savana.[2]

Obyèk Wisata[sunting | sunting sumber]

Gudung Gedhé utawa Taman Nasional Gede Pangrango uga kalebu objek wisata alam kang endah lan akeh dikunjungi dening wisatawan domestik lan internasional.[2].Kayata:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Wisata Gunung Gede - Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)Taman Nasional Gunung Gede Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Gedhé&oldid=830755"