Gunung Elbrus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Elbrus

Mount Elbrus
Elevasi 5.642 m (18.510 ft) [1]
Prominence 4.741 m (15.554 ft) Ranked 10th
Dhaptar Seven Summits
Volcanic Seven Summits
Country high point
Ultra
Location
Gunung Elbrus is located in Caucasus mountains<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Operand ora ditemokaké kanggo *%; left: -327.1%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Gunung Elbrus
Location of Mount Elbrus within the Caucasus mountains
Lokasi Russia, on the border of Asia and Europe
Pagunungan Caucasus
Koordinat 43°21′18″N 42°26′21″E / 43.355°N 42.43917°E / 43.355; 42.43917Koordinat: 43°21′18″N 42°26′21″E / 43.355°N 42.43917°E / 43.355; 42.43917
Péta topografi Elbrus and Upper Baksan Valley by EWP[2][3]
Geology
Tipe Stratovolcano (ora aktif)
Umur Ora diweruhi
Pungkasan njeblug 50 CE ± 50 years[4]
Climbing
First ascent (west summit) 1874, by Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker, Peter Knubel and guide Ahiya Sottaiev
(lower summit) 22 July 1829 by Khillar Khachirov
Rute paling gampang basic snow/ice climb
Elbrus 3D

Gunung Elbrus (Basa Rusia: Эльбрус, Elbrus; Karachay-Balkar: Минги тау, Miñi taw, pronounced [miŋŋi taw] ( rungokna)) iku sawijining gunung geni ora aktif sing dumunung ing sisih kulon Pagunungan Kaukasus, ing Kabardino-Balkaria lan Karachay-Cherkessia, Rusia, cedhak tapel wates karo Negara Georgia. Pucuk Gunung Elbrus iku paling dhuwur ing Pagunungan Kaukasus, lan titik paling dhuwur ing Rusia.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Jeneng Elbrus (éjaan Inggris: [ˈɛlbrəs]) iku metathesis saka Alborz.[5] Jeneng Alborz asal saka Harā Bərəzaitī, sawijining gunung lègendharis ing Mitologi Persia.[5] Harā Bərəzaitī nélaké tembung Proto-Iran *Harā Bṛzatī. *Bṛzatī wangun the feminin saka tembung adjectiva *bṛzant—"dhuwur", tembung sing dirékonstruksi saka sumber basa Persia modhèrn boland (بلند) and Barz/Berazandeh.[5] Harā bisa ditafsiraké minangka "ngawasi" utawa "njaga", saka basa Indo-Eropah *ser—"protect".[5] Ing basa Persia Tengahan, Harā Bərəzaitī dadi Harborz, Basa Persia modhn Alborz, sing banjur dadi Elbrus.[5]

Jeneng liya[sunting | sunting sumber]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Elbrus madeg ing 20 km (12 mi) saloré pagunungan utama Greater Caucasus lan 65 km (40 miles) kidul-kidulkuloné kutha Kislovodsk ing Rusia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The World Book Encyclopedia—Page 317 by World Book, Inc
  2. ^ Mount Elbrus Map Sample
  3. ^ EWP (2007). Mount Elbrus and Upper Baksan Valley Map and Guide [map], 2nd edition, 1:50,000 with mountaineering information, EWP Map Guides. Cartography by EWP. ISBN 978 0906227954.
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Smithsonian
  5. ^ a b c d e Encyclopædia Iranica, "Alborz", W. Eilers

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Elbrus&oldid=830948"