Guk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Guk
Hangeul 국, 탕
Hanja
Alih Aksara sing disampurnakaké guk, tang
McCune–Reischauer kuk, t'ang

Guk utawi Tang menika jinising sup khas saking Korea.[1][2] Wonten maneka variasi guk adhedhasar cara masak saéngga jinisipun ugi manéka warni. [2] Wigatinipun sup wonten ing kuliner Korea saged dipuntelusur saking buku masak kuno saking zaman Dinasti Joseon (1392-1910) kanthi irah-irahan Joseonmussang sinsikyori jebeop ingkang nyerataken "Guk menika masakan paling wigati angka kalih bibar sekul ing nginggilipun meja dhahar dalu lan kalebet lawuh ingkang paling wigati. Dhahar tanpa sajian guk menika sami kemawon praupan tanpa mata. Boten wonten pesta ingkang jangkep tanpa guk".[2]

Variasi guk[sunting | sunting sumber]

Tteokguk, jinis malgeunguk.
Seolleongtang, jinis gomguk

Wonten kathah jinis guk ingkang dipundamel saking manéka jinis bahan, kados janganan lan daging ugi dipunsajekaken minangka lawuh (lauk) utawi dhaharan utami nalika dipuncampur kalihan sekul.[2] Padatanipun guk menika dipupérang dados kategori wonten ing ngandhap menika :

Kanggé damel malgeunguk kanthi jumlah ingkang kathah menika mbetahaken kathah daging sapi lan dipunmasak kanthi wekdal ingkang dangu.[2] Supados raos saking sup menika dados gurih daging sapi kasebut dipuntugel alit-alit rumiyin, lajeng dipunparingi bumbu lan dipunoseng lan dipungodhog ing toya. [2] Malgeunguk padatanipun dipunparingi bumbu sarem lan ganjang (kecap asin).[2]

  • Tojangguk, sup ingkang dipunparingi bumbu doenjang.[2] Tojangguk dipunmasak kalihan bahan doenjang, saéngga raosipun gurih sanajan sekedhik utawi boten dipuntambah daging. Padatanipun tojangguk dipuntambah kalihan bubuk lombok (gochugaru) utawi pasta lombok (gochujang) kanggé nambah raos pedes.[2]
  • Gomguk, sup balung sapi kenthel.[2] Gomguk dipundamel kanthi cara daging lan balung sapi dipungodhog sesarengan dumugi gajih (lemak)ipun medal utawi nalika kenthelipun sampu krasa cekap. [2] Bumbu kados sarem lan kecapa asin dipuntambah sadèrèngipun sup dados kenthel. Ananging sarem saged ugi dipuntambah nalika sampun cumawis ing meja dhahar.

Bahan-bahan[sunting | sunting sumber]

Bahan-bahan isi guk menika kathah antawisipun janganan, daging, ulam, kerang, rumput laut ingkang padatanipun cumawis adhedhasar mangsa.

Musim Jenis guk
Mangsa semi Tojangguk kalihan herba liar kados ssuk (mugwort), lan naengi (horseradish).
Mangsa panas Oi naengguk (naengguk timun), miyeok naengguk (naengguk rumput laut), kkaetguk (sup wijen), yeonggye baeksuk (sup ginseng kalihan pitik enem), chueotang (sup ulam loach), samgyetang (sup pitik ginseng).
Mangsa gugur Torantang (sup uwi talas), songitang (sup matsutake), baechutguk (sup kol Cina).
Mangsa adhem Gomguk (sup balung), seonjitguk (sup getih sapi), tteokguk (sup kue beras), lan mandutguk (sup mandu)

Bèntenipun guk kalihan tang[sunting | sunting sumber]

Tang menika istilah ingkang langkung formal lan kurmat ing kuliner Korea tinimbang guk.[3] Ananging dhaharan kalih menika saged dipunbédakaken. Tang langkung dados masakan khusus déné guk menika sup ingkang dipundhahar wonten ing kegiatan dhahar umum ingkang dipunsajèkaken kalihan manéka jinis lawuh sanèsipun.[3]

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Masakan-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Guk&oldid=840074"