Grudziądz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Grudziądz
POL Grudziądz COA.svg
Lambang Grudziądz
POL Grudziądz map.svg
Lokasi Grudziądz
Katrangan cekak
Provinsi: provinsi Kuyawia-Pomerania
Jembar: 58,70 km²
Pedunung: 99.827 jiwa
Pelat nomor kendaran motor: CG
Alamat
balé kutha:
...
... Grudziądz
Situs wèb resmi:
Politik
Walikutha: Robert Malinowski

Grudziądz (Jerman Graudenz) iku sawijining kutha ing Polandia. Kutha iki nduwé pedunung 99.827 jiwa.

Sajarah cekak[sunting | sunting sumber]

Salah siji gudhang gandum misuwur ing kutha iki

Grudziądz (mbiyèn diarani Graudenc) olèh hak kutha ing taun 1291, lan nggabung karo Konfedherasi Prusia ing taun 1440. Antara taun 1466 lan 1772, kutha iki dadi bagéyan saka Karaton Polandia minangka provinsi Prusia Karajan.

Nalika Palihan Negara Polandia ing 1772, kutha iki dicaplok déning Ratu Friedrich II saka Prusia. Ing taun sabanjuré kutha iki dadi bagéyan saka provinsi Prusia Kulon ing Karaton Prusia. Ing basa Jerman kutha iki diarani Graudenz. Ing taun 1871, Graudenz dadi bagéyan saka Kakaisaran Jerman.

Sawisé ana kreteg rèl sepur binangun nyabrang kali Wisla ing 1878, Graudenz dadi sawijinig kutha indhustri sing bisa cepet tumuwuh lan sawijining kutha swapraja (kutha otonom, basa Jerman Kreisstads) ing 1900. Nalika Pemilu Jerman in 1912, 21% saka swara kanggo para kandhidhat parté-parté Polandia, kamangka Partai Nasional Liberal Jerman olèh 53%.

Ing tanggal 23 Januari 1920, sawisé 150 taun dadi bagéyan saka Prusia, Graudenz dadi tlatah Républik Polandia manèh lan olèh jeneng ing basa Polandia: Grudziądz.

Nalika Perang Donya II, Grudziądz dibedhah déning tentara Nazi ing taun 1939 lan diwèhi jeneng Graudenz manèh. Ing taun 1945 kutha iki dibalèkaké marang Polandia lan para pedunungé sing keturunan Jerman utawa migunakaké basa Jerman diusir kabèh.

Pedunung ing sajarah[sunting | sunting sumber]

Perkembangan pedunung ing sajarah
Grudziądz

1880 17.321
1905 35.958
1980 90.000
1990 102.300
1995 102.900
1999 102.434
2000 100.787
2006 99.578

Putra-putri kutha[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Grudziądz&oldid=806734"