Gong ageng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gong Ageng lan Gong Suwukan - saka Commons

Gong ageng iku salahsiji perangkat gamelan Jawa sing ditabuh lan sing paling gedhe ukurane, diametere antara 80 nganti 100 cm utawa sekitar 24 inci. Gong ageng uga gong suwuk iku biasane diso'ake/digantung ing bagian mburi.

Wujud[sunting | sunting sumber]

Wujud gong ageng padha karo gong umume yaiku bunder. Sing beda ukuran gong ageng iki paling gedhe, permukaane rata ning ana tonjolan ing tengah-tengah. Ing gambar, gong ageng iku sing warnane radha ireng.

Swara[sunting | sunting sumber]

Gong ageng iki nduwe nada paling rendah dibanding swara piranti gamelan liyane uga sing paling jarang ditabuh ning sing paling penting.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Gong ageng ditabuh kanggo tandha akhir babagan musik sing umum diarani gongan.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gong_ageng&oldid=807924"