Gong Li

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gong Li
Gong Li Cannes 2011.jpg
Gong Li, 2011
Asma wiyosan Hanzi Sederhana: 巩俐; Hanzi tradisional: 鞏俐
Miyos 31 Desember 1965 (umur 48)
Cithakan:Bendera republik rakyat cina Shenyang, Liaoning
Pakaryan aktris
Taun aktif 1987-saiki
Sisihan Ooi Hoe Soeng (1996-)

Gong Li (Hanzi Sederhana: 巩俐; Hanzi tradisional: 鞏俐; pinyin: Gǒng Lì; lair ing Shenyang, Liaoning, 31 Desember 1965; umur 48 taun) yakuwi aktris film saka RRC kang statusé dadi warganegara Singapura awit sasi November 2008, Awal kariré diawali nalika dheweké ketemu karo sutradara Zhang Yimou nalika pentas drama ning sekolahé.[1]

Bebarengan karo sutradara Zhang Yimou jenengé dadi kondhang. [1] Sawisé bebarengan karo Zhang, olih pangakuan amarga debut film RED SORGHUM, film kang diputer nalika taun 1987. [1] Ning film kasebut, Li meranaké wanita perkasa kang kudu kuat anggoné ngambil alih kakuasaan kang direbut musuh saka garwané kang wus ninggal yuswa. [1] Kasuksesané ning dunya hiburan nuli diulang maneh maneh lewat film TO LIVE, kang diputer nalika taun 1994.[1]

Gong Li wis tau mainaké peran ning film-film garapan sineas China.[1] Film kang tau dibintangi dening dhewweké kayata film kag judulé JU DOU, dirilis nalika taun 1990, RAISE THE RED LANTERN, dirilis nalika taun 1991 lan film komedi heroik THE STORY OF QIU JU, kang dirilis nalika taun 1992, ning film kasebut, dheweké meranaké petani kang kang anduweni niat kanggo mbalas dendam marang garwané dhewe kang ora adil.[1]

Nalika taun 1993, Li mainaké peran ning film kang judulé FAREWALL TO MY CONCUBINE kang akiré anggawe dheweké olih panghargaan Palme d'Or nalika festival Cannes kanggo kategori film paling apik.[1] Film-film kang tau dibintangi dening dhweké kayata SHANGHAI TRIAD, kang dirilis nalika taun 1995, taun 1996 bebarengan karo aktor Chen Kaige dheweké mainaké peran mbintangi film kang judulé TEMPTRESS MOON.[1] Ning taun 1999 dheweké meranaké peran ning film basa inggris pisanané CHINESE BOX, PIAO LIANG MA MA (Breaking the Silence), kang akiré nganteraké dheweké mlebu ning daftar nominasi Oscar babagan kategori Film Berbahasa Asing paling apik ning taun 2000.[1] Gong Li tambah tenar lan bisa nempataké dadi bintang ning negara-negara liya uga.[1] Dheweké anggawe film THE EMPEROR AND THE ASSASSIN, kang tau dibintangi dening dheweké nalika taun 1999, dadi film paling larang ning Asia. [1] Film epik kang settingé masa feodal China nalika taun 3 SM kuwi nyeritakaké panguasa pisanan ning China (Li Xuejian) kang anduweni rencana bakal mateni panguasa (Zhang Fengyi) lan wanita kang ditresnani dening dheweké, wanita kang diperanaké dening Gong Li.[1]

Nalika taun 2003 Gong Li temenanan kondhang ning dunya, lan akeh dilirik dening sutradara dunya.[1] Kayata Sutradara kang ngurusi Film ZHOU YU'S TRAIN (2003), THE HAND (2003) dan EROS (2004), kang digarap dening Wong Kar Wai, Steven Sodenbergh lan Michelangelo Antonioni kang notabené sutradara kelas dunya. [1] Gong Li uga olih kasempatan anggoné kerjasama karo sutradara Wong Kar Wai ning film epik kang judulé 2046, dirilis nalika taun 2005, IN THE MOOD FOR LOVE, kang dirilis taun 2001 lan film tenar liyané kayata MEMOIRS OF A GEISHA, kang dirilis nalika taun 2005, film kang nyaritakaké babagan wanita Jepang kang nyinauni lan oli pendidikan kanggo nyenengaké para priya.[1] Gong Li dadi cahaya, kanggo para bintang ning Asia lan nyusul para bintang Asia kang wis kondhang ning Hollywood, bebarengan karo Jamie Foxx lan Colin Ferrell, ning taun 2006 dheweké tau mbintangi film MIAMI VICE lan BEHIND THE MASK, kang dirilis ning taun 2006 uga.[1]

Taun 2010, Gong Li olih panghargaan saka pamarintahan Prancis.[2] Panghargaan paling dhuwur ning bidang seni Prancis, amarga dheweké mbantu perayaan France Pavilion kanggo Shanghai Word Expo.[2] Gong Li olih panghargaan Commandeur saka French Order of Arts and Letter, diwenehaké dening Kementrian Kabudayaan Prancis.[2] Aktris Cina kondhang iki uga njabat dadi ambassador saka France Pavilion.[2] Ora namung kuwi, dheweké uga tau narima panghargaan Chevalier, saka pamarintahan Prancis nalika taun 1998.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)biografi Gong Li dipununduh tanggal 8 Agustus 2011
  2. ^ a b c d e (id)Gong Li narima panghargaan dipununduh tanggal 8 Agustus 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gong_Li&oldid=831913"