Gendari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gandari
Kunti membimbing Gandari (bertutup mata) dan Dretarastra saat mengasingkan diri di hutan
Kunti membimbing Gandari (bertutup mata) dan Dretarastra saat mengasingkan diri di hutan
Déwanagari: गांधारी
Asal: Kerajaan Gandhara
Sisihan: Dretarastra

Dèwi Gendari utawa Gandari ing carita Mahabharata iku putri Prabu Keswara. Putri iki seduluré Arya Sangkuni. Dèwi Gendari iku ibuné Korawa lan uga bojoné Prabu Dretarastra.

Gandari nglairaké satus anak, kang diarani Korawa,lan anak wadon jenengé Dursala kang dhaup karo Jayadrata. Nalika ngandhut, Gendari iri marang Sinta kang wis nduwèni anak, nanging dhèwèké durung nduwé anak. Nalika anaké lair, jebul sing metu dudu bayi, nanging daging. Gandari banjur sujud ing resi Abiyasa, resi kang wis tau ngramal yèn dhèwèké bakal nduwèni anak cacahé 100. Abiyasa banjur ngethoki daging kasebut dadi 100, lan dilebokaké ing jero guci lan dikubur suwéné setaun. Sawisé setaun banjur guci mau dibongkar, saben kethokan daging mau dadi anak, banjur diarani Korawa.

Ing antarané Korawa, kang kawentar yaiku Duryodana lan Dursasana, paraga antagonis ing Mahabharata, lan tumeka pati ing perang nglawan Pandawa ing Kurukshetra.

Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gendari&oldid=832474"