Gapura:Geografi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel pinilih | Gambar pinilih | Panggonan pinilih | Kutipan | Kategori | Apa wis ngerti? | Gapura liyané
sunting   

Gapura Geografi

Geografi

Geografi kuwi asal saka tembung Basa Yunani yaiku utawa Bumi lan graphein utawa nulis/njelasaké. Geografi iku èlmu bab panggonan utawa lokasi ing planet bumi sing dikaitaké karo wangun-wangun fisik ing lumahing bumi lan manungsa. Lokasi lan wangun-wangun fisik lumahing bumi iku gampang dipirsani saka péta, mulané akèh kang duwé pemahaman (sempit) yèn geografi iku padha karo ilmu péta mangka péta iku mung salah siji saka perangkat geografi.

sunting   

Cawang Gapura Geografi

sunting   

Artikel pinilih

Flag of Ethiopia.svg

Republik Demokratik Federal Ethiopia (Ityop'iya, basa Amhara ኢትዮጵያ) kuwi sawijining negara kang dumunung ing Afrika.

Ethiopia ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka negara mardika ing bawana kasebut. Minangka negara paling tuwa ing donya, kawasan Etiopia uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Etiopia pisanan diwangun udakara taun 980 SM lan nampa agama Kristen ing abad ka-4 M. Negara iki cukup unik yèn dibandingaké karo negara-negara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané Parebutan Afrika, lan terus mardika nganti taun 1936, nalika pasukan Italia nguwasani negara mau. Pasukan-pasukan Britania Raya lan Ethiopia ngalahaké tentara Italia taun 1941, lan Ethiopia ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani Prajanjèn Britania-Ethiopia ing Desember 1944. Ethiopia biyèn naté dijenengké Abisinia.

Wektu iki, Etiopia minangka negara awangun republik lan mèlu aktif jroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Ibukuthané, Addis Ababa minangka pusat administrasi Uni Afrika (AU).

Ethiopia isih nganggo kalendher Julian saéngga negara iki arep mbuka rangkaian perayaan nyambut milenium katelu adhedhasar penanggalan kalendher kasebut. Negara ing Sungu Afrika iki migunakakén kalender Julian kang kèri watara 7 tahun dibandingaké karo kalendher Gregorian kang luwih umum dipigunakaké ing donya[1]. Tutugé

sunting   

Gambar pinilih

sunting   

Apa wis pirsa?

Look at me!
sunting   

Panggonan pinilih

Reca Buddha ing candhi Barabudhur.

Barabudhur (basa Indonesia: ‘’Borobudur’’), iku jenengé sawijining candhi Buddha sing panggonané ing Kabupaten Magelang, provinsi Jawa Tengah. Lokasi candhi iki kurang luwih 100 km ing sisih kidul-kuloning Semarang lan 40 km ing sisih lor-kuloning Yogyakarta. Candhi iki yasané pamaréntah wangsa Syailendra ing kiwa tengening abad kaping 9 Masehi. Candhi iki candhi panganut agama Buddha Mahayana. ( Tutugé )

sunting   

Kategori

Afrika
Alas
Arab
Arktik
Asia
Balkan
Batumi
Bawana
Bumi
Desa
Eropah
India
Jepang
Jerman
Kali
Kanada
Kutub
Levant
Malta
Maroko
Mesir
Monako
Negara
Pulo
Segara
Serbia
Swedia
Tlatah
Tropis
Turki
Yunani

Cathetan sikil

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gapura:Geografi&oldid=838554"