Ganjang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Choganjang, saus kang digawe saka ganjang

Ganjang (간장) yaiku jinis kecap kang digawe saka kacang kedele kang diproses sacara fermentasi.[1][2] Ganjang yaiku kecap tradisional kas Korea.[2][3]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kacang kedele minangka salah sijine jinis wiji-wijinan kang paling akeh dibudidakake ing Korea.[2] Amarga cara ngrembakakake kang gampang lan awet yen disimpen, wong Korea mroses kedele dadi pirang-pirang bahan konsumsi ing masakan-masakane.[2] Sawise difermentasekake, kedele bisa diolah kanthi gampang kanggo pirang-pirang taun candhake.[2] Ing Korea, akeh kulawarga wis duweni teknik pembuatan ganjang kang luwih saka 200 taun kanthi baleni proses fermentasi lan nyampurake bahan kang wis suwe karo ganjang kang anyar diproduksi.[2]


Kandungan[sunting | sunting sumber]

Ganjang duweni kandungan karbohidrat kang gampang larut, sukrosa, stachyosa lan raffinosa.[1] Saliyane kuwi uga ana mikro organisme kayata bacillus subtlis, asam laktat, enzim sarta fungi kang ana nalika kedele difermentasekake.[1] Nalika kacang kedele difermentasekake ing bentuk keju, mung sithik karbohidrat kang sisa saengga nalika dadi cair duweni kandungan 0,7 % asam laktat, lan fermentasi alkohol jarang kedaden.[1] Protein kang ana ing kedele dilarutake dening enzim protease lan peptidase, mikro-organisme kang urip nalika fermentasi saengga kandungan nitrogen peptid lan nitrogen amino sarta asam glutamat dadi dhuwur banget.[1]

Jinis[sunting | sunting sumber]

  • Haetganjang yaiku jenis ganjang kang umure kurang saka setaun.[4]
  • Jungganjang yaiku jinis ganjang kang wis difermentasekake antarane 3 nganti 4 taun.[4]
  • Jin-ganjang utawa jinjang yaiku jinis ganjang kang wis difermentasekake luwih saka 5 taun lan biyasa digunakake kanggo saus nalika masak.[4]
  • Cheongjang yaiku ganjang kang digunakake ing masakan godhokan, sup lan janganan.[4]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)koreanrestaurantguide, koreanrestaurantguide. Diundhuh tanggal 28 April 2010.
  2. ^ a b c d e f Ahn Hong-beum (Spring 2004). "Ganjang and Doenjang: Traditional Fermented Seasonings" (in Inggris). Koreana 18 (1): 62-67. http://koreana.kf.or.kr/viewPdf.asp?filename=2004_SPRING_E062.pdf. Retrieved 28 April 2010
  3. ^ (ko)'간장' 깊고 오묘한 맛을 뽐내다, chosun. Diundhuh tanggal 5 Mei 2010.
  4. ^ a b c d (en)Soybean sauces, sunchang Diundhuh tanggal 5 Mei 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ganjang&oldid=831336"