Gametofit

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jroning tetanduran lan ganggang sing ngalami alternation of generations utawa owah-owahan générasi, sawijining gametofit (saka Basa Inggris: gametophyte), iku struktur, utawa phase multisèlular, sing haploid, ngandhut sawijining sèt kromosom:

Gametofit mrodhuksi gamèt lanag utawa wadon (utawa loro-loroné), kanthi sawiji prosès pamérangan sèl sing diarani mitosis. Fusi gamèt lanang lan wadon ngasilaké diploid zygote, sing kabentuk saka anané pamérangan sèl mitosis sing makaping-kaping dadi sawiji sporofit multisèl. Amarga sporofit iku asil fusi saka rong gamèt haploid, mula sèlé dadi diploid, ngandhut rong sèt kromosom. Sporofit mateng mrodhuksi spora liwat prosès sing diarani meiosis, kadhangkala disebut minangka reduction division sebab pasangan kromosom dipisah sepisan manèh kanggo mbentuk sèl tunggal. Amarga saka kuwi spora iku haploid lan mbentuk dadi sawijining gametafit haploid.

Jroning lumut, liverworts lan hornworts (bryophytes), gametofit minangka phase sing umum diweruhi jroning tetanduran. Pangembangan tataran wiwitan ing gametofit lulut (sakwisé germination saka meiospore) diarani protonema.

Ing tetanduran dharat liyané, gametofit iku cilik banget (kayadéné jroning pakis lan kulawargané) utawa malah dikurangi kaya ing tetanduran ngembang (angiosperms), yaiku gametofit wadon (ovule) diarani megagametofit lan gametofit lanang (pollen) diarani microgametofit.

Ing sawetara ganggang ijo multisèlular, ganggang abang, utawa ganggang soklat (Ulva minangka contoné), sporofit lan gametofit kerep mèh padha (isomorphic), nanging ing sawetara spesies gametofit diilangi (may be reduced).

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gametofit&oldid=821726"