Gambir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wit gambir

Gambir yaiku sajenis wit-witan tropis kang digunakake minangka salah sijiné ramuan kanggo mangan suruh utawa luwih dikenal kanti sebutan nginang.[1] Gambir nduwèni kagunaan minangka antisepti, bahan campuran kosmetik utawa bahan penyamak kulit.[1] Nilai ekonomis saka gambir ana ing ekstrak tlutuh godhong lan pangé kang ngandung rong (2) komponèn kimia utama kang penting yaiku katekin lan tenin.[1]

Gambaran umum[sunting | sunting sumber]

Gambir kalebu wit-witan perdu, duwur 1-3. Wit lurus, bunder, werna coklat pucet.[2] Godhong tunggal, bentuk lonjong, bongkot bulet, ngarep lancip, dawa 4-7 cm, werna ijo. Bagean kang digunakake yaiku sarine godhong kang digaringake.[2]


Kagunaan lan Kandungan[sunting | sunting sumber]

Gambir bahan campuran nginang

Gambir yaiku bahan tambahan kang wong kang nginang.[3] Sakliyané iku gambir uga nduwèni manfaat liyané yaiku kanggo nyegah penyakit kang ana daérah kerongkongan.[3] Tanduran iki nduwèni dat samak. Sipat gambir iki minangka astrigens.[3] Sak liyané iku digunakaké minangka nginang, gambir ug nduwèni khasiat obat.[3] Antarané yaiku kanggo tatu kang ana ing cangkem lan kerongkongan.[3]

Budidaya[sunting | sunting sumber]

Gambir dibudidayakaké ing lahan keduwuran 200-800 m ing sak nduwure permukaan segara. Mulai saka topografi radok rata nganti ing pèrèngan gumuk. Biasane ditanadur minangka wit perkebunan ing pekarangan utawa kebon ing pinggir alas. Budidaya biasane semiintensif, jarang diwènèhi pupuk ananging pembersihan lan pemangkasan dilakokaké. Ing Sumatra kegiatan pananduran iki wis gganggu kawasan lindung.

Panyebaran[sunting | sunting sumber]

Yèn ditinjau saka anané lahan ing Sumatra mangka isa dideleng anané keterbatasan. Sekitar 60% saka lahan kang ana arupa gumuk lan lahan miring lan 15% baé kang wis disepakati kanggo lahan pertanian. Sacara sekabèhané amung tersedia sekitar 450000 ha lahan kang potensial kanggo perkebunan. Ing Sumatra bagéyan kulon tetanduran gambir ngrembaka kanti apik ing daérah Limapuluh Kota, Pesisir lor lan daérah tingkat II liyané. Ing Kabupaten Limapuluh Kota cacahé 11937 Ha kanti produksi 7379 ton pertauné. Ing kabupaten pesisir lor cacahé 2469 Ha kanti produksi 688 ton pertaun lan Kabupaten liyané kanti amba 175 Ha gedhén durung diukur.

Amba lahan ing duwur potensial lan nyukupi skala ekonoi kanggo dikembangaké. Jumlah unit usaha pangolahan gambir ing Sumatra Kulon kacatet akèhé 3571 kanti tenaga kerja 6908 wong lan investasi Rp. 1029614000. dataproduksi gambir ing Sumatra barat sebeneré durung sumadya kanti lengkap, kususé kanggo kosumsi dalam negri. Yèn patokan marang angka produksi taun 1997 lan angka èkspor ing taun kang pada mangka 98 % produksi gambir dièkspor lan 2 % dikonsumsi dalam negri. Ing negara liya uga ana produk sajenis gambir kang ditawraké kayata tannin saka kulit kayu Acacia mearnsii, kayu Schinopsis balansa. Ing taun 1983 diproduksi 10000 ton perekat berbasis kayu utawa bahan berlignosellulosa liyané.

Catetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c [1], Kaunduh 5/10/12.
  2. ^ a b [http//www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=29], Kaunduh 5/10/2012.
  3. ^ a b c d e Kasiat Gambir, kaunduh tanggal 29/09/2012.

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Kasiat Gambir [http//www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=29] [2]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gambir&oldid=834576"