Barkas:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een poppenspeler tijdens een wajang golek voorstelling TMnr 60052141.jpg

Konten halaman tidak didukung dalam bahasa lain.
Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Berkas asli(690 × 700 piksel, ukuran barkas: 68 KB, jinis MIME: image/jpeg)

Barkas iki saka Wikimedia Commons lan kena kanggo proyèk liya. Panyandraning kaca panyandra barkasé kapacak ing ngisor.

Ringkesan

Panyandra
English: A wayang golek performance
Nederlands: Foto. Een poppenspeler (dalang) tijdens een wajangopvoering.

Een wajangopvoering wordt niet zomaar gehouden. Opvoeringen kunnen plaatsvinden bij rituele ceremonieën, als de samenleving uit balans is, bij een verjaardag van een vorst of een troonbestijging. Ook zijn er wajangopvoeringen te zien bij religieuze gebeurtenissen als de Lebaran (Suikerfeest), Idul Adha (Offerfeest) of het islamitische nieuwjaar Muharram. Deze opvoeringen vinden plaats in dorpshallen, of op pleinen en zijn voor de hele bevolking te zien.

Daarnaast zijn er wajangopvoeringen te zien zijn bij persoonlijke gebeurtenissen, zoals overgangrites. Overgangrites zijn momenten in iemands leven waar hij of zij als individu, een belangrijke verandering ondergaat in zijn leven of op sociaal gebied. Op Java zijn deze rites omgeven door speciale rituelen, waarbij wajang een onderdeel kan zijn. Deze wajangopvoeringen worden bij mensen thuis gehouden, die daarvoor familie en vrienden hebben uitgenodigd. Niet iedereen kan zich dit veroorloven, omdat het zeer kostbaar is. Bij bepaalde overgangrites zoals geboorte, de besnijdenis van een jongen, de eerste menstruatie van een meisjes, het huwelijk, het baren van een kind en bij sterfte, is het op Java en Bali gebruikelijk een wajangvoorstelling te houden.

Wajangopvoeringen zijn, omdat ze erg duur zijn, heel exclusief. Alleen de rijkere bevolkingsgroep kan een voorstelling houden. Dit komt onder andere doordat er een aanbouw aan het huis geplaatst moet worden waar de voorstelling kan plaatsvinden. Deze moet groot genoeg zijn zodat iedereen eronder kan zitten. De voorstellingen duren vaak erg lang, dus moet er ook genoeg eten en drinken zijn voor alle aanwezigen. Het huren van de dalang kost het meest, dit kan oplopen tot duizenden euro's per avond. De dalang heeft in Indonesië de status van een superster. Deze verdient per avond meer dan wat een professor in een half jaar verdient in Indonesië. Dalang wordt iemand niet zomaar, er gaat een lange studieweg aan vooraf. Er zijn tegenwoordig ook speciale dalangscholen, maar vroeger leerde de meesten het van hun vader. Dalangs hebben de moeilijke taak elke pop een eigen karakter te geven door middel van verschillende stemmen en bewegingen.

(E. den Heeten 2008). Een poppenspeler tijdens een wajang golek voorstelling
Tanggal 1945 - 1955
date QS:P,+1950-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1945-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1955-00-00T00:00:00Z/9
Sumber
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Juru pangarang P. (Peter) Wessing (Fotograaf/photographer).

Lisènsi

w:id:Creative Commons
atribusi andum mèmper
Barkas iki kalilakaké sangisoring palilah Creative Commons Atribusi-Andum Mèmper 3.0 Tanpa Adhaptasi.
Kowé kena:
  • ngedum – nyalin, nyebar, lan ngirim karya
  • nyampur – ngolah karya
Sangisoré kahanan mangkéné:
  • atribusi – Kowé kudu mènèhi krédhit kang patut, mènèhi pranala lisènsi, lan kandha yèn ana owah-owahan. Kowé bisa tumindak sasenengmu, nanging ora teges kang duwé lisènsi njurung lakumu.
  • andum mèmper – Manawa kowé nyalin rupa, ngowahi, utawa nggawé karya nganggo bahan karya iki, kowé kudu mbabar karyamu kang wis dadi nganggo lisènsi kang padha utawa kang cocog karo karya asliné..

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

gegambaran

status hak cipta Indonesia

berhak cipta Indonesia

exposure time Inggris

0,0125 detik

f-number Inggris

20

focal length Inggris

45 milimèter

ISO speed Inggris

100

tipe media Indonesia

image/jpeg

fotograf Indonesia

checksum Inggris

b588fdbdd193b3e4b0d4c9b50a6fbb6dd758e5b2

metode penentuan Indonesia: SHA-1 Indonesia

ukuran data Indonesia

69.943 Bita

tinggi Indonesia

700 piksel

lebar Indonesia

690 piksel

Sajarahing berkas

Klik ing tanggal/wektuné saprelu ndeleng rupané barkasé nalika tanggal iku.

Tanggal/WektuGambar cilikAlang ujurNaragunaTanggepan
saiki26 Novèmber 2009 19.20Gambar cilik kanggo owahan 26 Novèmber 2009 19.20690 × 700 (68 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=A wayang golek performance}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Foto. Een poppenspeler (dalang) tijdens een wajangopvoering. Een wajangopvoering wordt niet zomaar gehouden. Opvoeringen kunnen

Ora ana kaca kang nganggo barkas iki.

Métadhatah