Gabah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gabah pari kultivar IR64
Gabah pari ketan, warnanipun langkung coklat tinimbang gabah IR64

Gabah punika bulir pari ingkang sampun kapisah saking damèn utawi merang.

Perdhagangan pari partai ageng punika ing wujud gabah, amargi gabah ingkang sampun garing punika mboten gampang risak (bosok) lan langkung awet menawi dipunsimpen. Dhefinisi teknis perdhagangan kanggé gabah, inggih punika asil tetanduran pari ingkang sampun kapisah saking gagangipun kanthi cara dipunrontogaken.

Anatomi gabah[sunting | sunting sumber]

Sacara anatomi biologi, gabah punika woh pari, kalebet wiji. Woh pari bentukipun bulir utawi caryopsis, saéngga awrat anggènipun mbéntenaken bagéyan woh lan wiji.

Istilah perdhagangan gabah[sunting | sunting sumber]

Amargi pari/gabah/beras punika komoditas vital tumrap Indonésia, Pamréntah nemtoaken regulasi regi ing perdhagangan gabah. Mila, wonten istilah-istilah khusus ingkang ngacu ing kualitas gabah ingkang dados referensi panemtu regi:

Pangolahan Gabah[sunting | sunting sumber]

Gabah saget dipunolah dados:

  • Beras, kanthi digiling.
  • Gabah kanggé komoditas perdhagangan.
  • Winih pari, gabah ingkang saé saget dipunginaaken kanggé winih pari lan ditandur malih.

Sadèrèngipun dipunolah, gabah kedah dipunpépéni ngantos garing.

Mépéni gabah sacara tradhisional ing képang:

Mangga ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gabah&oldid=854037"