GNOME

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Disambig.svg
GNOME
Logo saka gnome
UI Gnome 3.2 shell

GNOME Shell
Pangembang The GNOME Project
Rilis pisanan 3 Maret 1999
Versi rilis terbaru 3.2.2 / November 16 2011 (2011-11-16), 1049 dina kepungkur
Basa pamrograman C, C++, C#, Javascript[1]
Sistem operasi Unix-like dengan X11
Basa luwih saka 50 basa[2]
Status pengembangan Aktif
Jenis Lingkungan desktop
Lisènsi GPL lan LGPL
Situs web gnome.org

Proyek GNOME iku sawijining lingkungan desktop sing klebu paling akèh digunakaké para panganggo sistem operasi Linux. Wiwitané, proyèk iki nduwé panganggkah gawé sawijining lingkungan desktop komputer sing mayar (gampang) digunakaké lan klebu piranti alus sing mardika miturut Free Software Foundation. GNOME yaiku proyek internasional kanggo nyiptakake krangka, aplikasi piranti lunak kanggo desktop, lan uga bisa ngatur pambanjeran, penanganan file lan manajemen tugas lawang (windows).

GNOME kuwi bagian saka Proyek GNU lan uga dianggo ing akehe Sistem Operasi Unix-Like, akehe Linux lan OpenSolaris desktop.

Jeneng[sunting | sunting sumber]

asal tembung "GNOME" kuwi akronim saka tembung GNU Network Object Model Environment, saka awal rencanane kanggo distrubusi kerangka objek sing memper kaliyan Microsoft OLE.[3] Nanging akronik iki wis ora kanggo maneh[4] amerga benthen karo proyek awale GNOME.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

GNOME digarap mulai agustus 1997 kaliyan Miguel de Icaza lan Federico Mena[5] awujud proyek piranti lunak bebas kanggo ngembangake lingkungan lawang lan aplikasine.[6] aplikasi kuwi digarap amergi saka pengembang K Desktop. Lan saiki nyata lan bisa dianggo kanggo software pengembang berbasis data. ngandelake toolkit Qt Widget Toolkit sing wektu kuwi nganggo lisensi piranti lunak proprietary.[7] ing panggonan saka Qt toolkit, GTK+ dipilih kanggo basis sistem lan basis opertional data GNOME.


Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=GNOME&oldid=826416"