Géomètri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Permukaan Calabi–Yau

Géomètri (saka basa Yunani γεωμετρία; geo = bumi, metria = pangukuran) sacara harafiah maknané pAngukuran ngenani bumi, iku cabang saka matématika sing nyinaoni hubungan ing sajeroné ruang. Saka pengalaman, utawa manawa sacara intuitif, wong bisa mangertèni ruang saka ciri dhasaré, sing diistilahaké minangka aksioma jroning géomètri.

Géomètri wiwitan[sunting | sunting sumber]

Modhèl papat padhetan Platonik

Cathetan paling wiwitan ngenani géomètri bisa ditelusuri nganti zaman Mesir kuna, peradaban Lembah Sungai Indus lan Babilonia. Peradaban-peradaban iki diweruhi anduwèni keahlian jroning drainase rawa, irigasi, pangendalèn banjir lan ngadegaké bangunan-bagunan gedhé. Akèh-akèhé géomètri Mesir kuna lan Babilonia winates mung ing pétungan dawa sègmèn-sègmèn garis, luas, lan volume.

Salah siji téori wiwitan ngenani géomètri dipratélakaké Plato jroning dialog Timaeus {360SM) yèn alam semesta dumadi saka 4 èlemèn: lemah, banyu, hawa lan geni. Bab kasebut dimaksudaké kanggo nggambaraké kondhisi material padhet, cuwèr, gas lan plasma. Bab iki andhasari bentuk-bentuk géomètri: tetrahedron, kubus(hexahedron), octahedron, lan icosahedron ing ngendi saben wangun utawa bentuk kasebut nggambaraké èlemèn geni, lemah, hawa lan banyu. Bentuk-bentuk iki banjur luwih dikenal kanthi jeneng Platonic Solid. Ana panambahan bentuk kalima yaiku Dodecahedron, sing miturut Aristoteles kanggo nggambarakè èlemèn kalima yaiku èther.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Géomètri&oldid=829468"